Advertentie

Venezolaanse oppositieleider Guaidó is niet langer onschendbaar

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó. ©REUTERS

De beslissing van de regeringsgetrouwe Grondwetgevende Vergadering lijkt een opgestoken vinger naar de Verenigde Staten.

De Grondwetgevende Vergadering in Venezuela, die de regering trouw is, heeft dinsdag de parlementaire onschendbaarheid van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó opgeheven. Dat zegt de voorzitter van de assemblee Diosdado Cabello dinsdag in Caracas. Guaidó wordt beschuldigd van aanzetten tot geweld, liegen over zijn financiën en het aan zijn laars lappen van een uitreisverbod

De oppositieleider kan nu gearresteerd worden. Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten hem viseren: er lopen al twee onderzoeken tegen Guaidó en hij mag vijftien jaar geen politiek mandaat meer opnemen.

Bittere machtsstrijd

Guaidó levert al meer dan twee maanden een bittere machtsstrijd met de omstreden president Nicolás Maduro. Op 23 januari riep hij zichzelf uit als overgangspresident en trok hij de legitimiteit van Maduro in twijfel. Als voorzitter van het Venezolaanse parlement, dat gecontroleerd wordt door de oppositie, eiste Guaidó het aftreden van Maduro, het aantreden van een overgangsregeling en het uitroepen van vrije verkiezingen.

De demarche van het regime lijkt een opgestoken vinger naar de Verenigde Staten, die al meermaals met zware consequenties dreigden als Guaidó opgepakt wordt of hem iets overkomt.

Meerdere landen, waaronder de VS, hebben Guaidó als rechtmatige interim-president erkend. Rusland, China en Cuba steunen Maduro. Ook het machtige Venezolaanse leger blijft achter Maduro staan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud