Advertentie

Venezolanen eisen stroom, water en vertrek Maduro

Op vraag van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó trokken duizenden Venezolanen zaterdag weer de straat op om het water- en elektriciteitstekort in het land aan te klagen en het vertrek van de omstreden Nicolás Maduro te eisen. ©AFP

De zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó maakte zich tijdens een grote manifestatie sterk dat de 'eindfase' aangebroken is in de strijd om zijn omstreden politieke rivaal, Nicolás Maduro, van de macht te verdrijven.

Tienduizenden Venezolanen zijn zaterdag na weken van stroomuitval en watertekorten de straat opgegaan om oppositieleider Juan Guaidó een hart onder de riem steken en het vertrek te eisen van de omstreden leider Nicolás Maduro. Zij beschuldigen de socialistisch leider ervan het olierijke land steeds verder de vernieling in te helpen. De humanitaire crisis neemt met de dag toe

In de hoofdstad Caracas verzamelden de demonstranten zich in de wijk El Marqués, in het oosten van de hoofdstad. 'We moeten af van de man die illegaal de macht heeft gegrepen. Aan iets anders kunnen we niet denken', verwoordde een 53-jarige huisvrouw de gevoelens van de menigte. Die scandeerde op zeker moment: 'Het water is weg, de elektriciteit is weg, en wat we nu nog missen, Maduro, is dat ook jij verdwijnt'.

Vrijheid en democratie

Guaidó, als zelf benoemd interim-president gesteund door veel westerse en Latijns-Amerikaanse landen, voerde ook het woord. 'We zijn niet alleen gekomen omdat we dringend water en stroom nodig hebben. We zijn bijeen om vrijheid en democratie te eisen', zei de 35-jarige ingenieur die luid werd toegejuicht.

We kunnen niet toestaan dat we gewend raken aan deze toestand, we kunnen hier niet mee leven, we staan het niet toe dat deze boeven ons land in hun greep houden.
Juan Guaidó
Zelfverklaarde interim-president Venezuela

'We kunnen niet toestaan dat we gewend raken aan deze toestand, we kunnen hier niet mee leven, we staan het niet toe dat deze boeven ons land in hun greep houden', ging hij voort. Guaidó maakte zich sterkt dat de 'eindfase' aangebroken is in de machtsstrijd met Maduro.

Ook in andere Venezolaanse steden vonden zaterdag grote betogingen plaats. In de meeste steden bleef het rustig. In havenstad Maracaibo, het centrum voor de olie-export, meldden getuigen botsingen tussen demonstranten en politie, die traangas inzette en schoot met rubberen kogels.

Onschendbaarheid

De manifestaties kwamen er enkele dagen nadat de aanhangers van Maduro beslist hadden de onschendbaarheid van Guaidó op te heffen. Met die demarche effenden ze het pad voor een arrestatie van de zelfverklaarde interim-president.

Voorlopig gaat het regime in Caracas nog niet zover. De Verenigde Staten hebben Maduro en co. al enkele keren gewaarschuwd voor 'ernstige gevolgen' als ze Guaidó zouden arresteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud