Venezuela kiest opnieuw voor Chávez

Hugo Chavez viert zijn overwinning op het balkon van het presidentiële paleis Miraflores in Caracas. (foto: Reuters)

In Venezuela is huidig staatshoofd Hugo Chávez zondag herverkozen bij de presidentsverkiezingen. Op 10 januari begint de linkse Chávez zo aan zijn vierde ambtstermijn. Als hij de volledige zes jaar uitdoet, zal Chávez twintig jaar president van Venezuela zijn geweest.

Chávez wist 54,4 procent van de kiezers te overtuigen. Dat blijkt uit de officiële resultaten nadat 90 procent van de stemformulieren werden geteld. Ex-gouverneur Henrique Capriles, de belangrijkste rechtse rivaal van Chávez, bleef steken op 45 procent van de stemmen. 

Met Henrique Capriles had Cháves voor het eerst een echte uitdager bij de verkiezingen. De hyperambitieuze en charismatische advocaat genoot immers de steun van de voltallige oppositie. 

Dat de presidentsverkiezingen voor het eerst in jaren echt spannend waren, lokte de Venezolanen massaal naar de stembus. Met 80 procent was er een recordopkomst

Op het balkon van het presidentiële paleis Miraflores groette Chávez zondagavond duizenden aanhangers. Hij beloofde hen een 'betere president' te worden en verzekerde dat Venezuela 'de transitie naar het democratische socialisme van de 21ste eeuw zal verderzetten'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud