Venezuela zet leger in tegen protestgolf

De Venezolaanse president, Nicolás Maduro (Foto: Reuters). ©REUTERS

De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, neemt drastische maatregelen om de wekenlange protestgolf in zijn land de kop in te drukken. De erfgenaam van Hugo Chávez heeft het leger gestuurd naar Valencia, een stad waar de protesten tegen Maduro de afgelopen dagen fel oplaaiden.

Ruim vijf weken nadat een deel van de Venezolaanse bevolking een eerste keer de straat optrok om haar ongenoegen te uiten over Nicolás Maduro, lijkt de strijd tussen de president en zijn tegenstanders een nieuwe fase te zijn ingegaan.

Het staatshoofd besliste immers het leger in te zetten om de protesten de kop in te drukken. Maduro stuurde donderdag soldaten naar middenklassewijken in Valencia. Dat is naar inwonersaantal de derde stad van het land. 

Huiszoekingen

De militairen patrouilleren niet alleen door de straten. Ze kregen ook de opdracht huiszoekingen uit te voeren in woningen van tegenstanders van het regime die betrokken zijn bij de onlusten in het land.

De afgelopen dagen vonden in Valencia enkele gewelddadige confrontaties plaats tussen voor- en tegenstanders van het regime. Daarop liet president Maduro weten 'drastische' maatregelen te zullen nemen om de protesten in te dijken.

Veiligheid

De protestgolf ontstond in het westen van het land. In de deelstaten Táchira en Mérida trokken studenten op 4 februari een eerste keer de straat op om hun ongenoegen te uiten over het beleid van Maduro. Ze eisten dat de erfgenaam van Hugo Chávez dringend de veiligheid in het land opkrikt. De rechtstreekse aanleiding voor de demonstratie vormde de poging tot verkrachting van een studente.

Al snel liepen de manifestaties uit op gewelddadige confrontaties tussen de studenten en de ordediensten. Verschillende betogers belandden achter de tralies.

Economische malaise

De demonstranten klagen al lang niet meer alleen de onveiligheid aan. Ze uiten ook hun ongenoegen over de economische malaise. Venezuela kampt met een inflatie van ruim 56 procent. Bovendien is er een nijpend tekort aan wc-papier, melk en suiker, terwijl het Latijns-Amerikaanse land over de grootste olie- reserves ter wereld beschikt. De grootste criticasters eisen zelfs het ontslag van Maduro.

De afgelopen weken kwamen bij confrontaties tussen voor- en tegenstanders van het regime al zeker 28 mensen om het leven. Meer dan 300 anderen raakten gewond.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud