Video toont briesende en dreigende Bolsonaro

De Braziliaanse president ontsloeg vorige maand de chef van de federale politie. ©REUTERS

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft een video vrijgegeven van een vergadering tussen president Jair Bolsonaro en zijn ministers, waarin de krachttermen in het rond vliegen.

De video kadert in een onderzoek naar de president. Zijn voormalige minister van Justitie, anticorruptietsaar Sérgio Moro, beschuldigt Bolsonaro van corruptie en nepotisme.

Volgens Moro heeft Bolsonaro de federale politiebaas de laan uitgestuurd om onderzoeken naar drie van zijn zonen te dwarsbomen. Via verhoren probeert het parket te achterhalen of er voldoende aanwijzingen zijn om Bolsonaro te beschuldigen van machtsmisbruik en obstructie van justitie. 

De beelden van de bijeenkomst -die dateren van voor het ontslag van Moro, waren verzegeld en maakten deel uit van bewijsmateriaal dat werd gepresenteerd door Moro. In de video klaagt een fulminerende Bolsonaro onder meer dat hij geen informatie krijgt van de federale politie. 'Ik heb al geprobeerd om mensen in onze beveiliging in Rio de Janeiro officieel te vervangen, maar dat lukte niet. Ik ga niet wachten tot ze mijn hele gezin verpesten.'

Kort nadien zette Bolsonaro de politiechef aan de deur, waarna ook Moro ontslag er de brui aan gaf. In een reactie op Facebook zegt de president dat hij het over leden van zijn eigen beveiliging had en niet over belangrijke politiemensen.

Maar ook over andere onderwerpen spreekt Bolsonaro straffe taal. Zo bevestigt hij bijvoorbeeld de bevolking 'te bewapenen' om een 'dictatuur' te vermijden. Hij verwijst hierbij naar de maatregelen die gouverneurs van de meeste deelstaten - tegen zijn zin - namen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

In Brazilië overleden al meer dan 21.000 mensen aan de longziekte, al meer dan 330.000 raakten besmet. Dat is het hoogste aantal besmettingen ter wereld, na de Verenigde Staten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud