Advertentie

Voormalig VS-presidentskandidaat McGovern overleden

George McGovern tijdens zijn presidentscampagne in 1972, die hij uiteindelijk ruimschoots zou verliezen.

In de Verenigde Staten is vandaag George McGovern op 90-jarige leeftijd overleden. McGovern was in 1972 presidentskandidaat voor de Democraten. Zijn verzet tegen de Vietnamoorlog leidde tot een van de de grootste verkiezingsnederlagen uit de Amerikaanse geschiedenis.

McGovern nam het in 1972 op tegen Richard Nixon, maar haalde amper 37,5 procent van de stemmen tegen 60,7 procent voor de Republikein. Nixon omschreef zijn opponent herhaaldelijk als een radicaal en een bedreiging voor de kans om tot vrede te komen in Vietnam. McGovern had na een bezoek aan Da Nang in 1965 gezworen om de Vietnamoorlog aan te vallen, en 'mee te lopen in vredesmarsen, petities ondertekenen, lezingen geven, op televisie komen, alles doen om het Congres en het Amerikaanse volk te overtuigen dat die horror moet stoppen.'

De inbraak in het Watergate-kantorencomplex in 1972 moest de Democratische campagne ondermijnen. Het daaropvolgende schandaal leidde twee jaar later tot het aftreden van Nixon.

'Duizend procent'

McGoverns campagne kreeg een flinke tik toen zijn nominatie voor vice-president, Senator Thomas Eagleton van Missouri, toegaf aan journalisten dat hij was opgenomen in een instelling met een depressie en was behandeld met elektrische schokken. McGovern verklaarde aanvankelijk nog dat hij 'duizend procent' achter Eagleton stond. Minder dan een week later vroeg hij die toch om zich terug te trekken.

Hij verving hem vervolgens door Sargent Shriver. 'Ik deed wat ik moest doen, maar het Eagleton-geval smoorde elke resterende kans om Richard Nixon te verslaan in de kiem', schreef McGovern daarover later in zijn autobiografie. 'In het hoofd van veel Amerikanen werd ik veroordeeld tot incompetentie, aarzeling, oneerlijkheid en koele berekening, en dat allemaal op hetzelfde moment.'

Later zouden partijen elke mogelijke vicepresident minutieus doorlichten vooraleer die voor te dragen.

Te links

Toch was Eagleton niet McGoverns enige probleem in de campagne. De leiders van zijn partij vonden hem te links en steunden hem daarom maar halfslachtig. Hij stelde onder meer voor om elke Amerikaan 1.000 dollar per jaar te betalen om zo de armoede terug te dringen, maar trok die belofte later terug in.

McGovern haalde bij de verkiezingen enkel Massachussetts en District of Columbia binnen. Alleen de Republikeinse Senator Barry Goldwater moest in 1964 een grotere nederlaag slikken, toen Lyndon Johnson 61 procent van de stemmen haalde.

Een van McGoverns toenmalige medewerkers zou het later wel tot president schoppen. Bill Clinton had volgens McGovern veel geleerd van zijn nederlaag, want hij zorgde er voor dat hij zich meer verkocht als een centrumkandidaat op het gebied van defensie, welvaart en criminaliteit.

'We voelen ons gezegend in de wetenschap dat onze vader een lang, succesvol en productief leven heeft geleid waarin hij zich inzette voor de hongerigen, een progressieve stem was voor miljoenen burgers en vocht voor vrede', liet de familie weten in een reactie op zijn overlijden. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud