Advertentie

VS vrezen 'nieuwe Snowden'

Edward Snowden.

De Amerikaanse regering houdt er rekening mee dat er een nieuwe klokkenluider gevoelige overheidsdocumenten lekt.

Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van regeringsfunctionarissen.

De vrees is ontstaan omdat er dinsdag documenten van het Amerikaanse Antiterrorisme Centrum opdoken op 'The Intercept'. Dat is de website die opgericht werd door voormalig The Guardian-journalist Glenn Greenwald, die ook de onthullingen van Edward Snowden over de enorme afluisterpraktijken bij de Amerikaanse geheime dienst NSA wereldkundig maakte. De nieuwe gelekte documenten dateren van augustus 2013. Dat is na de vlucht van Snowden naar Rusland.

De bewuste documenten gaan over de groei van opgeslagen informatie over terrorismeverdachten. Onder president Barack Obama zou de grootste database met informatie over bekende of vermeende terroristen verdubbeld zijn tot 1 miljoen namen. Het gros daarvan zijn geen Amerikanen. Volgens het artikel op The Interceipt zou 40 procent van hen ook niet gelieerd zijn aan een terreurorganisatie.

De forse groei van de databases begon na de mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam naar Detroit op kerstdag 2009. Een van de passagiers, de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttalab, had toen explosieven aan boord gesmokkeld, die gelukkig niet afgingen. Na zijn arrestatie werd duidelijk dat Abdulmuttalab opgeleid werd in Jemen door Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland. Toch kwam hij in geen enkele database van de Amerikaanse geheime diensten voor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud