Zieke Chavez kan eed niet afleggen

foto Jorge Silva ©REUTERS

Een doodzieke Hugo Chavez kan zoals verwacht morgen de eed niet afleggen als president van Venezuela. Chavez werd in oktober herkozen maar wordt opnieuw voor kanker verzorgd in Cuba. Het land zinkt weg in een constitutionele crisis.

'De dokters hebben geadviseerd om de behandeling na de operatie nog zeker tot 10 januari verder te zetten', zo verklaarde vice-president Nicolas Madura dinsdag in een brief aan het parlement. De eedaflegging van morgen/donderdag gaat dus niet door. Wanneer de ceremonie dan wel plaats zal vinden is onzeker.

Artikel 231 van de grondwet stelt dat de verkozen president 'in functie treedt op de 10de januari na een toespraak voor de nationale vergadering. Als hij om eender welke reden zijn functie niet kan opnemen voor het parlement, zal hij dat doen voor het Hooggerechtshof'.

Het Hooggerechtshof, gecontroleerd door vertrouwelingen van Chavez, geeft straks een persconferentie. Voor de bondgenoten van de socialistische president  is de ceremonie een loutere formaliteit om dat de zetelende president herkozen is. De oppositie spreekt van een inbreuk op de grondwet.

Volgens die oppositie moet de voorzitter van het parlement, Diosdado Cabello, de functie van interim-president waarnemen en binnen de dertig dagen (na de 10de januari) nieuwe verkiezingen organiseren omdat Chavez niet (meer) in staat is te regeren. Ze roepen daarvoor artikel 232 in.

Artikel 234, dat spreekt over 'tijdelijke onbeschikbaarheid', zegt dan weer dat in dat geval de president tot 90 dagen lang kan vervangen worden door de vice-president. De nationale vergadering kan die periode nog eens met 90 dagen verlengen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud