Advertentie

29 bedrijven dingen mee naar olieontginning in Iran

Een olieproductieplatform in de Iraanse Soroush-olievelden in de Perzische Golf. ©REUTERS

Een dertigtal internationale bedrijven mag zich inschrijven voor de ontwikkeling van olie- en gasprojecten in Iran.

Iran heeft 29 grote Europese en Aziatische bedrijven aangeduid die mogen deelnemen aan aanbestedingen voor de ontwikkeling van olie- en gasvelden in het land. Dat melden Iraanse media dinsdag. 

Op de lijst staan ondernemingen als het Franse Total, het Brits-Nederlandse Shell, het Nederlandse Schlumberger, het Italiaanse Eni en de Russische bedrijven Gazprom en Lukoil.

Vanuit Azië zullen ook CNPC en Sinopec international (China), Japan Petroleum Exploration en Mitsubishi (Japan), Korea Gas Corporation en Posco Daewoo (Zuid-Korea) en het Maleisische Petronas kunnen meedingen naar Iraanse projecten.

Nucleair akkoord

Het Iraanse ministerie van Olie is van plan om een reeks aanbestedingen uit te schrijven voor de ontwikkeling van olie- en gasvelden. Er is nog geen concrete datum vastgelegd.

Dankzij het nucleair akkoord en de opheffing van een deel van de economische internationale sancties tegen Iran kan het land opnieuw contacten leggen met internationale bedrijven die door de nucleaire crisis waren vertrokken. Er werden ook al voorakkoorden gesloten met onder meer Total, Shell en Gazprom.

Het nucleair akkoord met Iran werd in 2015 in Wenen onderhandeld door de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het komt erop neer dat Iran zijn nucleaire capaciteit vermindert in ruil voor de opheffing van de meeste internationale economische sancties.

Trump

Tijdens zijn verkiezingscampagne stelde Donald Trump het akkoord meermaals ter discussie. Uitgerekend vandaag hebben tientallen Amerikaanse topwetenschappers de toekomstige president in een brief opgeroepen het akkoord met Iran in stand te houden. Dat akkoord is een belangrijke strategische troef en een sterk bolwerk tegen een mogelijk Iraans kernwapenprogramma, menen ze.

Liefst 37 wetenschappers hebben de brief ondertekend, onder wie ook Nobelprijswinnaars en wetenschappers die aan kernbommen werkten. De brief is een initiatief van Richard Garwin, die betrokken was bij de ontwikkeling van de eerste waterstofbom, bericht de krant The New York Times. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud