'30.000 tot 100.000 jihadstrijders uit EU'

Een IS-strijder met een IS-vlag in de stad Mosul ©REUTERS

Het aantal jihadisten uit de Europese Unie (EU) dat zich in het Iraaks-Syrische oorlogsgebied bij terreurgroepen heeft aangesloten, ligt veel hoger dan tot dusver werd vermoed. Volgens een onderzoek van de Policia Nacional, de Spaanse politie, zouden er 30.000 tot 100.0000 Europese Syriëstrijders zijn.

De resultaten van het onderzoek, dat dateert van eind 2014, worden zaterdag uit de doeken gedaan in de gezaghebbende krant El Pais.

Om naar Europa terug te keren, maken de jihadisten vaak gebruik van de diensten van bendes mensensmokkelaars. In berichten van geheime diensten was tot nog toe sprake van ongeveer 4.000 Europese jihad-toeristen, schrijft de krant.

Wanneer de religieuze strijders het vechten moe zijn, keren zij naar de EU terug met valse identiteitspapieren. De terugkerende jihadisten 'verstoppen' zich onder de vluchtelingen. De mensensmokkelaars maken met name gebruik van het Spaanse grondgebied om hun klanten van daaruit naar Centraal-Europa te verschepen.

In de informatie over de mensensmokkelaars, opgesteld vóór de aanslag op Charlie Hebdo in januari, luidt het dat de ex-jihadisten drie routes gebruiken om terug te keren: via Zuid-Amerika, Afrika of Europa. Voormalige Syriëstrijders proberen de EU weer binnen te komen via de Spaanse exclave Melilla in Marokko, maar soms doen ze dat ook via een Zuid-Amerikaanse omweg, met tussenstops in Brazilië, Venezuela en Peru.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud