44 Iraakse volksvertegenwoordigers nemen ontslag

Rebellen veroveren een politievoertuig, bij de ontmanteling van het anti-regeringskamp. (foto reuters) ©REUTERS

In Irak hebben 44 volksvertegenwoordigers maandag aangekondigd dat ze ontslag nemen. Ze doen dat na een bestorming door veiligheidstroepen van het belangrijkste kamp van actievoerende soennieten, in het westen van het land, en de aanhouding, zaterdag, van een soennitische verkozene.

In Ramadi en Fallujah, twee steden ten westen van hoofdstad Bagdad, braken onlusten uit tussen anti-regeringsactivisten en de ordetroepen, nadat de autoriteiten eerder op de dag het belangrijkste anti-regeringskamp, in Ramadi, opgebroken hadden. Dat kamp blokkeerde al een jaar lang een autoweg, en die weg is nu heropend voor het verkeer.

Volgens medische bronnen zijn bij het geweld tien mensen omgekomen en zijn een veertigtal anderen gewond geraakt.

Zaterdag is Ahmed al-Alwani, een soennitische afgevaardigde die verschillende keren zijn steun voor de betogers is komen uitspreken, aangehouden in zijn huis in Ramadi. Daarbij kwamen zijn broer en vijf bewakers om. Volgens het leger was zijn broer, die verdacht werd van terrorisme, het doelwit van de raid.   

Deze, en andere, aanhoudingen zien de soennitische activisten als een bewijs van de discriminatie door de door sjiieten geleide regering. Tijdens een op tv uitgezonden persconferentie eisten de ontslagnemende volksvertegenwoordigers 'de terugtrekking van het leger' en 'de vrijlating van volksvertegenwoordiger Ahmed al-Alwani'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud