'Aanslag Al Qaida in Jemen verijdeld'

Sanaa blijft in hoogste staat van paraatheid. - Foto: Mohammed Huwais ©AFP

Een mogelijke aanslag van Al Qaida op olie- en gasterminals in Jemen is verijdeld, aldus regeringsbronnen. Tientallen militanten zouden op het punt gestaan hebben afgelopen zondag enkele pijplijnen te bestormen en op te blazen, zo klinkt het.

Sinds de afkondiging van het wereldwijde terreuralarm afgelopen vrijdag, was het al duidelijk geworden dat Jemen het centrum van de dreiging was. Dat blijkt nu nog maar eens, nu concrete plannen van terreurorganisatie Al Qaida in het land verijdeld zouden zijn.

Volgens Rajeh Badi, woordvoerder van Jemenitisch premier Salem Basindwa, had Al Qaida het plan om met tientallen militanten twee energiefaciliteiten te bestormen, waarvan één olieterminal in Hadramout en één gasfaciliteit in Belhaf. Het concrete doel van de operatie zou zijn om enkele strategische pijplijnen op te blazen.

Ook provinciesteden zoals Mukalla en Bawzeer zouden een doelwit geweest zijn. Het plan zou normaliter doorgaan op de 27ste nacht van de ramadan, die afgelopen zondag viel. Een verhoogde ontplooiing van troepen rond de verschillende mikpunten, heeft de aanslag verijdeld, klinkt het bij regeringsbronnen.

Alarm blijft

Ondanks de verijdeling van de plannen, blijft het terreuralarm in het land van het hoogste niveau. Vooral in de hoofdstad Sanaa bestaat er nog de vrees voor een aanval. De Verenigde Staten en het Verenigde Koninkrijk trokken eerder al hun ambassadepersoneel terug en vroegen al hun staatsburgers het land te verlaten. Ook andere Westerse landen sloten hun ambassade. Ondertussen houden de Jemenitische veiligheidstroepen enkele strategische plaatsen in de stad extra in de gaten.

Jemen is op korte tijd uitgegroeid tot de nieuwe machtsbasis van Al Qaida. Het terreuralarm werd verhoogd na een onderschept telefoontje tussen Al Qaida-voorman Al Zawahiri en Nasser Al-Wuyashi, leider van de beweging Al Qaida in the Arabic Peninsula (AQAP), waarin plannen werden besproken voor een aanval in Jemen. Daarmee lijkt Al-Wuyashi de onbetwiste nummer twee van de organisatie en Jemen de nieuwe machtsbasis. Jemen heeft al langer moeite om Al Qaida in het land onder controle te krijgen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud