Advertentie

Taliban eist aanslag in Kaboel op, minstens acht doden

Afghaanse veiligheidstroepen staan voor het huis van de minister van Defensie Bismillah Mohammadi. Hij en zijn familie overleefden de explosie. ©EPA

In het hart van de zwaar beveiligde 'groene zone' van de Afghaanse hoofdstad Kaboel vonden dinsdagavond twee zware explosies plaats. De taliban eiste de aanval op.

Het eerste doelwit was de ambtswoning van de Afghaanse minister van Defensie. Daar ontplofte een bomauto. Daarna vielen vijf aanvallers verschillende gebouwen binnen, waar ze een vuurgevecht openden met het veiligheidspersoneel.

De aanval duurde vijf uur en vond plaats in de 'groene zone' van Kaboel, waar politici en hooggeplaatste ambtenaren wonen en werken. Zabihullah Mujahid, een woordvoerder van de taliban, eiste de aanslag intussen op.

De aanval doet het schrikbeeld van een oprukkende taliban groeien.

Er vielen minstens acht doden. Volgens de woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, Mirwais Stanekzai, zijn 'alle daders dood'. Twintig mensen raakten gewond. De minister van Defensie en zijn familie bleven ongedeerd en werden geëvacueerd.

Onmiddellijk na de aanval van dinsdagnacht kwamen honderden burgers in Kaboel op straat om hun steun aan het Afghaanse leger te uiten en te protesteren tegen de taliban. 'God is groot', klonk over de hele stad. Vele Afghanen hopen dat de opmars van de taliban tot stilstand kan worden gebracht. Sommigen namen de voorbije week zelf de wapens op om het Afghaanse leger te steunen.

Opmars taliban

De aanval in Kaboel doet het schrikbeeld van een oprukkende taliban groeien. Sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen is de islamitische beweging aan een razendsnelle opmars bezig.

Momenteel wordt gevochten om verschillende cruciale steden. Dinsdag rukten de taliban op naar het centrum van Laskhar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand. Het grootste gedeelte van de stad zou veroverd zijn, inclusief een lokaal tv-station. Deze week braken ook hevige gevechten uit in Herat, een van de grootste steden van Afghanistan.

Volgens waarnemers willen de taliban eerst de provinciale hoofdsteden in handen nemen, en daarna de hoofdstad Kaboel veroveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud