Aanslag op bus in Tel Aviv

De bus na de ontploffing. Foto: Reuters.

Israël en het militante Hamas hebben geen akkoord bereikt over een wapenstilstand in de Gazastrook. De strijdende partijen raakten het niet eens over de precieze condities. De gevechten gaan ondertussen onverminderd voort. Zo werd in het centrum van Tel Aviv een aanslag op een bus gepleegd.

In Tel Aviv ontplofte deze ochtend een bom op een bus in de buurt van het legerhoofdkwartier. Volgens de Israëlische politie ging het om een aanslag. Daarbij vielen minstens twintig gewonden, waarvan drie er ernstig aan toe zijn. Het is van 2006 geleden dat er nog eens een aanslag was op een bus in de commerciële hoofdstad van Israël.

De bomaanslag zorgt voor een verdere escalatie van het Gazaconflict. Palestijnse militanten hebben vandaag ook opnieuw raketten afgevuurd op Israël, terwijl het Israëlische leger voor de achtste dag op rij doelwitten in de Gazastrook bombardeerde.

Het Israëlische leger zegt dat het 's nachts honderd doelwitten heeft gebombardeerd, waaronder vijftig ondergronds raketlanceerders. Aan de andere kant vuurden Palestijnse militanten raketten af op verschillende Israëlische steden, maar zonder slachtoffers te maken. Israëls luchtafweersysteem Iron Dome onderschepte vier raketten.

'Hommeles in Israëlische regering'

Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, en Egypte, dat de onderhandelingen tussen Israël en Hamas leidt, kondigden gisteren een akkoord over een staakt-het-vuren. Maar dat was buiten Israël gerekend: premier Benjamin Netanyahu hield de liepen strak op elkaar.

Volgens de doorgaanse goed ingelichte Israëlische krant Haaretz is het hommeles binnen de regering-Netanyahu. De onafhankelijke minister van Defensie, Ehud Barak, wilde instemmen met het staakt-het-vuren. Maar Netanyahu en zijn nationalistische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman wilden strakkere garanties van Hamas. Uiteindelijk besloten ze om nog geen beslissing te nemen.

Het offensief van Israël in Gaza heeft al aan 140 Palestijnen het leven gekost en er vielen al 950 gewonden. Dat heeft Riyad Mansour, de Palestijnse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties,  gezegd. Volgens Mansour vielen er onder de Palestijnen zeker 140 doden, onder wie 'talloze kinderen'. Langs Israëlische kant is er sprake van vijf doden. Mansour stelde die nieuwe balans van het aantal doden en gewonden op en maakte die bekend in een brief voor de Veiligheidsraad van de VN in New York.

Hillary Clinton

Het engagement van de Verenigde Staten voor de veiligheid van Israël blijft ondertussen 'zo sterk als een rots'. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, dinsdagavond in Jeruzalem gezegd. Clinton is in Israël voor een spoedoverleg over de beschietingen tussen Israël en Palestijnen in de Gazastrook.

De aanwezigheid van Clinton is een andere reden waarom het staakt-het-vuren werd uitgesteld. Volgens Haaretz wil Netanyahu wachten met een deal tot Clinton haar diplomatieke ronde achter de rug heeft.

De Amerikaanse minister sprak dinsdagavond in Jeruzalem met premier Benjamin Netanyahu, onder meer over een bestand. 'Ons engagement voor de veiligheid van Israël is zo sterk als een rots en onwankelbaar. Het is daarom dat ik denk dat het essentieel is dat de situatie in Gaza niet langer escaleert', aldus Clinton tijdens een korte persconferentie.

Ze zei na het gesprek met Netanyahu ook dat de VS een duurzame oplossing zoeken voor de crisis, die leidt tot stabiliteit in de regio. 'Het is mogelijk dat we op lange termijn een oplossing vinden via diplomatieke weg. De VS doen de komende dagen, samen met onze partners in Israël en in de regio, alle inspanningen om de veiligheid van Israël te garanderen, de levensomstandigheden voor de bevolking in Gaza te verbeteren en een globale vrede te bereiken voor iedereen in de regio', aldus Clinton. Later op de dag reist ze naar Caïro voor gesprekken met de Egyptische president Mohammed Morsi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud