Afghaans president dumpt veiligheidsadviseurs

De Afghaanse president Ashraf Ghani. ©EPA

In de aanloop naar de verkiezingen is de fundamentalistische taliban opnieuw aan een sterke opmars bezig.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft het ontslag geëist van zijn hele zogeheten veiligheidskabinet. Dat bestaat uit de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken, de chef van de inlichtingendienst en de nationale veiligheidsadviseur. Vooralsnog heeft alleen die laatste gehoor gegeven aan de oproep en zijn functie neergelegd.

Volgens het Engelstalige Afghaanse nieuwskanaal Tolo wil Ghani de ministers en chefs vervangen vanwege zware verliezen in gevechten met militanten van de taliban en Islamitische Staat (IS). Eerder deze maand sneuvelden tientallen agenten en militairen door een aanval van de Taliban op de stad Ghazni. Afgelopen week werd het paleis van Ghani nog met raketten bestookt, net toen de president een toespraak hield naar aanleiding van het Offerfeest.

De Afghaanse regering stuurde vorig weekend aan op een staakt-het-vuren met de taliban, maar tot harde afspraken met de islamisten kwam het niet. Integendeel, de radicaal-islamitische beweging voerde terstond een nieuwe reeks ontvoeringen uit. 

Een complete escalatie van het geweld is niet uitgesloten, zeker niet omdat op 20 oktober parlementsverkiezingen plaatsvinden. De taliban zijn vastbesloten de stembusgang te saboteren omdat die volgens hen alleen maar dient om de 'Amerikaanse marionettenregering' van Ghani te legitimeren.

Als ze in hun opzet slagen, dreigt 2018 een van de bloedigste jaren te worden sinds de taliban in 2001 van de macht werden verdreven. Waarnemers telden dit jaar al meer dan 10.000 doden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect