'Akkoord tussen Waals bedrijf en Saoedi-Arabië is zorgwekkend'

CMI Defense bouwt onder meer geschutskoepels voor pantserwagens. ©CMI group

Amnesty International en twee andere organisaties protesteren tegen de wapendeal van het Waalse CMI met Saoedi-Arabië.

Dat de Waalse engineeringgroep CMI geschutskoepels en kanonnen gaat produceren voor pantservoertuigen in Saoedi-Arabië is zorgwekkend. Dat zeggen Amnesty International, la Ligue des Droits Humains (LDH) en de organisatie CNAPD (Coordination nationale d'action pour la paix et la démocratie) vrijdag in een mededeling.

Eerder deze week raakte bekend dat CMI, dat al langer zaken doet met de Saoedi's, een contract tekende met de koepel van de Saoedische militaire industrie. Het gaat om een alliantie voor geschutssystemen en kanonnen voor pantserwagens. Een concreet order is er nog niet, maar het is wel de bedoeling dat CMI gaat produceren in het Arabische land, dat sterk onder vuur ligt voor zijn rol in de oorlog in Jemen en de dood van de journalist Jamal Khashoggi.

Ondoorzichtig

Door in het land zelf te produceren hoeft CMI geen exportvergunning te vragen aan de Waalse overheid. Volgens de organisaties maakt dat de licentieprocedure voor de uitvoer van wapens 'nog ondoorzichtiger dan die nu al is'.

'Naast de potentieel schadelijke gevolgen voor de werkgelegenheid zijn wij bezorgd dat dit soort overeenkomsten dochterondernemingen in meer exportvriendelijke landen in staat stelt om onder de regels van het Waals Gewest, belast met de evaluatie van exportlicenties, uit te komen', zeggen de organisaties.

Amnesty International, de LDH en CNAPD vragen daarom aan de Waalse autoriteiten opheldering over de aard van de vergunningen die al dan niet zijn verleend op grond van deze overeenkomst. De drie organisaties benadrukken ook de noodzaak van 'concrete maatregelen om te zorgen voor meer transparantie bij het verlenen van wapenuitvoervergunningen'.

  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud