Advertentie

Al 5 miljoen vluchtelingen uit Syrië vertrokken

In de loop van vorig jaar was het vluchtelingenaantal gestagneerd rond de 4,8 miljoen. ©AFP

Met de strijd rond Aleppo is de mensenstroom uit Syrië opnieuw versneld. Ook binnen het land zijn er steeds meer mensen op de vlucht.

Dat meldt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR. De vijf miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen tijdens de burgeroorlog die nu al zes jaar duurt. Volgens Unicef zijn daar 2,36 miljoen kinderen bij. Van die vijf miljoen wordt een kleine 10 procent (488.531) opgevangen in kampen

2,36 miljoen
Onder de vluchtelingen zijn ook miljoenen kinderen.

In de loop van vorig jaar was het vluchtelingenaantal gestagneerd rond de 4,8 miljoen. Maar sinds de herovering van Aleppo door het regeringsleger op de rebellengroepen is de stroom weer op gang gekomen. Naast de vijf miljoen vluchtelingen in het buitenland zijn er nog 6,3 miljoen anderen op vlucht in het land zelf.

Van de buurlanden van Syrië vangt Turkije de meeste vluchtelingen op: 2,9 miljoen. De overige 2,1 miljoen zijn verspreid over Libanon, Egypte, Jordanië en Irak. Bovenop dat cijfer zijn ook nog honderdduizenden Syriërs gevlucht naar de golfstaten zoals Saoedi-Arabië. Maar in die landen worden de vluchtelingen niet geregistreerd of erkend.

Zo'n 900.000 Syriërs hebben in dezelfde periode asiel aangevraagd in de 37 Europese landen. Daarvan deed 64 procent het in Duitsland en Zweden.

Duizenden executies

Nu deze kaap van 5 miljoen vluchtelingen is overschreden, komt het Syrisch Observatiecentrum voor mensenrechten (SOHR) met cijfers over de gruweldaden van IS. De terreurgroep IS executeerde volgens hen al 2.526 burgers over een periode van 33 maanden.

Volgens hen waren onder de 2.526 burgers 87 kinderen en 133 vrouwen. De burgers werden neergeschoten, levend verbrand, van een gebouw gegooid of gestenigd.

De terreurgroep IS executeerde al 2.526 burgers over een periode van 33 maanden.

In totaal executeerde de terroristische organisatie 4.630 mensen, waaronder ook Syrische regimesoldaten, gematigde rebellen en IS-militanten zelf. Deze 4.630 doden vielen allen sinds het uitroepen van het kalifaat op 29 juni 2014.

De doodstraf wordt onder IS-juk snel uitgesproken. Zo werden velen gedood omdat ze voor de 'ongelovige Koerden' of voor de internationale coalitie werkten. Ook voor het smokkelen van mensen en 'hekserij' werd de doodstraf uitgesproken.

De terreurgroep doodde niet enkel vijandelijke soldaten, maar ook hun eigen militanten. Zo'n 505 IS-soldaten werden ter dood gebracht nadat ze Syrië wilden ontvluchten, meestal om terug te keren naar hun thuisland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud