Al-Assad doet voor vierde keer gooi naar Syrisch presidentschap

De Syrische president Bashar al-Assad. ©EPA

De Syrische president Bashar al-Assad is kandidaat om zichzelf op 26 mei voor de vierde keer op rij op te volgen. Het staat nu al vast dat dat ook zal gebeuren.

Naast de kandidaturen van ex-minster van Staat Salloem Abdallah en het binnenlandse oppositielid Mahmoed Mareï keurt het Hoog Grondwettelijk Hof nu ook die van al-Assad goed.

De huidige president leidt de Syrische regering al sinds 2000, toen hij zijn overleden vader Hafsa al-Assad opvolgde. In 2014 haalde al-Assad het met 88 procent gemakkelijk van zijn twee onbekende concurrenten. Zo goed als zeker moeten de twee andere kandidaten ook dit jaar op 26 mei de duimen leggen voor de president. Tijdens de parlementsverkiezingen in juli 2020 haalde de Ba'ath-partij van Assad ook al de meeste stemmen.

Door de burgers naar de stembus te roepen en meerdere presidentskandidaten toe te laten wil Assad de indruk geven dat hij democratisch wordt verkozen.

Door de burgers naar de stembus te roepen en meerdere presidentskandidaten toe te laten wil Assad - net zoals bij vorige verkiezingen - de indruk geven dat hij democratisch wordt verkozen. Hij zegt ook de vijf miljoen Syrische burgers die uit het land zijn gevlucht aan de verkiezingen te willen laten deelnemen. Zij zouden via de ambassades van onder meer Turkije of Europese landen kunnen stemmen.

Burgeroorlog

De presidentsverkiezingen zijn de tweede tijdens de Syrische burgeroorlog die in maart 2011 begon. Burgeropstanden voor meer 'brood en gerechtigheid' veranderden toen snel in gewapend verzet tegen het Syrische regime, dat met luchtbombardementen en chemische wapens terugsloeg.

Nadat het regime in het defensief was gedrongen, riep het in 2012 de steun van Iran in. Ook Rusland werd in 2014 een Syrische bondgenoot. Met de komst van IS kreeg de burgeroorlog in dat jaar een nieuwe dimensie.

Na tien jaar oorlog heeft Assad samen met Iran en Rusland het verzet teruggedreven, maar er is niet echt sprake van een overwinning. De Syrische regering controleert slechts 60 procent van het grondgebied. Omdat de burgeroorlog de afgelopen tien jaar het leven heeft gekost van zowat 387 000 burgers, regeert de Syrische president de komende jaren over een land in puin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud