Algerijnse IS-groep onthoofdt Franse gegijzelde

Een video-opname met Hervé Gourdel. ©Reuters

Een extremistische groepering in Algerije heeft woensdag de Fransman onthoofd die ze zondag had ontvoerd. De executie is een vergelding voor de Franse deelname aan het offensief tegen Islamitische Staat in Irak.

De Algerijnse groepering Jund al-Khilifa ontvoerde de Fransman Hervé Gourdel afgelopen zondag aan de voet van het Djurdjura-gebergt, op zowat 100 kilometer van de hoofdstad Algiers. De ontvoerders dreigden de 55-jarige man te onthoofden.

De extremisten verspreidden woensdag een video waarin de onthoofding van Gourdel te zien is. De opname kreeg als titel mee: 'Een bloedige boodschap aan de Franse regering'. De Franse autoriteiten konden de echtheid van de video nog niet bevestigen.

De Franse president François Hollande had van meet af aan geweigerd toe te geven aan de ontvoerders. Zij eisten de stopzetting van de Franse luchtaanvallen op de beweging Islamitische Staat in Irak. Frankrijk was vorige week het eerste westerse land dat actief deelnam aan de Amerikaanse bombardementen van IS-stellingen in Irak.

De video van Jund al-Khilifa begint met beelden van de persconferentie waarop Hollande aankondigde dat zijn land zou deelnemen aan aanvallen op IS in Irak. Daarna is de gegijzelde te zien, geknield en de handen op de rug, omgeven door vier gewapende mannen en het gezicht bedekt.

Een van de vier leest een boodschap voor waarin hij uithaalt naar de interventie van de 'criminele Franse kruisvaarders' tegen de moslims in Algerije, Mali en Irak in het bijzonder. De mise-en-scène van de video gelijkt op de onthoofdingsvideo van de in Syrië ontvoerde Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff, en de Britse humanitaire werker David Haines. 

De onthoofding van Gourdel is mogelijk de voorbode voor een golf van aanslagen op westerse doelwitten. De leiding van IS had onlangs haar aanhangers wereldwijd opgeroepen tot vergeldingsacties. Vorige week arresteerde de Australische politie al enkele IS-militanten die plannen zouden hebben om willekeurige burgers te onthoofden in Australië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud