Amerikaans ambassadepersoneel moet Irak verlaten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (midden) bracht begin mei nog een verrassingsbezoek aan Irak. ©REUTERS

De Verenigde Staten vrezen dat Iran Amerikanen in de regio zal aanvallen. De spanningen tussen beide landen lopen de jongste tijd steeds meer op.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Amerikaans overheidspersoneel dat in Irak verblijft en van wie de aanwezigheid niet hoognodig is, woensdag opgeroepen het land te verlaten. Volgens de Verenigde Staten zijn er sterke aanwijzingen dat Iraanse bondgenoten in Irak aanslagen willen plegen tegen Amerikaanse burgers en militairen.

De richtlijn heeft betrekking op het ambassadepersoneel in Bagdad en op het personeel van het Amerikaanse consulaat in Erbil. De normale visadienstverlening wordt tijdelijk opgeschort. Amerikaanse burgers die in Irak verblijven, zullen slechts in beperkte mate een beroep kunnen doen op bijstand. Voor Amerikaanse burgers geldt een negatief reisadvies.

Eerder raakte al bekend dat de Amerikaanse troepen in Irak en Syrië in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. Dat gebeurde na 'geloofwaardige bedreigingen' van Iraanse krachten in de regio, maakte het centrale legercommando bekend. Het Duitse en Nederlandse leger, die als deel van de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak gelegerd zijn, schorten hun trainingsmissies in Irak voorlopig op. De soldaten moeten binnenblijven, maar blijven wel in het land.

Bittere smaak van de nederlaag

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran lopen de jongste tijd steeds meer op. De voorbije weken stuurde de Amerikaanse president Donald Trump een vliegdekschip, bommenwerpers en extra afweergeschut naar het Midden-Oosten om een niet nader genoemde dreiging te counteren. Er zou ook een plan op tafel liggen om tot 120.000 manschappen naar de regio te sturen als Iran Amerikaanse troepen aanvalt of zijn nucleaire ambities opschroeft. Dat zijn er zowat evenveel als toen de VS in 2003 Irak binnenvielen. 

Vorige week kondigde de Iraanse president Hassan Rohani aan dat zijn land zich terugtrekt uit het nucleaire akkoord als de andere landen geen inspanningen doen om de Iraanse olie- en bankensector te helpen. Dezelfde dag nog verscherpten de Verenigde Staten de economische sancties tegen het land.

De Iraanse minister van Defensie Amir Hatami reageerde woensdag fel op de Amerikaanse dreiging. 'De Verenigde Staten en hun Israëlische bondgenoten zullen de bittere smaak van de nederlaag proeven en Iran zal met opgeheven hoofd uit deze episode komen', zei hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud