Advertentie
Advertentie

Amerikaans-Iraans conflict escaleert

De Iraanse generaal Qassem Soleimani (midden) werd donderdagnacht gedood bij een Amerikaanse luchtaanval op Bagdad. ©Photo News

Bij een Amerikaanse luchtaanval op de luchthaven van Bagdad is de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven gekomen. De aanslag is een ernstige escalatie in het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran en doet de olieprijzen stijgen.

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft de dood van Qassem Soleimani (62) bevestigd. Hij was een van de belangrijkste generaals van het Iraanse leger en werd gezien als een van de architecten van de groeiende Iraanse militaire invloed in het Midden-Oosten. Hij werd gezien als de tweede machtigste man van Iran na ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider aan wie Soleimani rechtstreeks rapporteerde. 

Drie raketten werden afgevuurd op een konvooi van al-Hashd al-Shaabi in de buurt van de luchtvrachtruimte van de internationale luchthaven van Bagdad. Daarbij vielen alles samen minstens acht doden, onder wie naast Soleimani ook de nummer twee van de pro-Iraanse militie al-Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis. Die laatste gold al decennia als de grootste vijand van de VS in Irak.

Advertentie

'Dwaze escalatie'

De raketaanval komt er drie dagen na de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad, waar volgens president Donald Trump Iran achter zat. Het Pentagon bevestigde intussen dat de VS achter de aanslag op de Iraanse generaal zitten.

'In opdracht van de president heeft het Amerikaanse leger beslissende, defensieve maatregelen genomen om het Amerikaanse personeel in het buitenland te beschermen door Qassem Soleimani te doden', aldus het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif noemde de Amerikaanse aanval een 'dwaze escalatie' en 'extreem gevaarlijk'. 'De VS dragen alle verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun schurkenstaten-terrorisme', klinkt het. In Iran zal de nationale veiligheidsraad vrijdag een spoedzitting houden om de aanval, 'die tot het martelaarschap van Soleimani leidde', te onderzoeken.

Revanche

De Iraanse president Hassan Rouhani reageerde fors. 'Het martelaarschap van Soleimani maakt Iran nog beslister om te weerstaan aan het Amerikaanse expansionisme en om onze islamitische waarden te verdedigen', zei hij. 'Zonder twijfel zullen Iran en andere vrijheidslievende landen in de regio revanche zoeken.' 

'Dit is een agressie tegen Irak, de staat, de regering en het volk', aldus de ontslagnemende Iraakse premier Adel Abdel-Mahdi. 'Schulden vereffenen met Iraakse leidende figuren of tegen een bevriend land op Iraakse grond is een flagrante schending van de voorwaarden die de aanwezigheid van Amerikaanse troepen toestaan.'

De Amerikaanse ambassade in Bagdad roept inmiddels de Amerikanen in Irak op om het land te verlaten.

Olieprijs

De escalatie van het conflict tussen de Verenigde Staten en Iran versombert de stemming op de financiële markten. De Aziatische markten zagen vrijdagochtend hun winsten verdampen en de oliefutures in Londen en New York stegen meteen met meer dan 3 procent.

De aanval veroorzaakt ook deining in de Verenigde Staten. Trump heeft het Amerikaanse Congres niet op de hoogte gebracht van de aanval, aldus de Democratische voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden, Eliot Engel.

'Belediging voor het Congres'

'Doorgaan met zo'n ernstige actie zonder het Congres te betrekken, brengt zware juridische problemen met zich mee en is een belediging voor de bevoegdheden van het Congres', reageerde Engel.

De Democratische voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden Adam Schiff waarschuwt dan weer voor een escalatie van het conflict met Iran. 'Soleimani is verantwoordelijk voor enorm veel geweld, maar de mensen in Amerika willen geen oorlog met Iran.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.