Amerikaans leger doodt IS-kopstuk in Syrië

©AFP

Voor de eerste keer, voor zover bekend, hebben speciale eenheden van het Amerikaanse leger in Syrië een militaire operatie op de grond uitgevoerd. Bij een inval in het oosten van het land werd een hooggeplaatst figuur binnen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gedood.

Volgens het Witte Huis had president Obama opdracht gegeven tot de inval, die vannacht plaatsvond. Bij de militaire operatie is IS-leider Abu Sayyaf (Aboe Sajjaf) omgekomen. De vanuit Londen opererende anti-Assadsite SOHR (Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten) meldt dat ook 31 andere leden van de jihadistengroep gedood zijn, onder wie 'drie andere leiders'. Een yezidi-vrouw, die vermoedelijk als slaaf werd gehouden, werd bevrijd.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter omschreef Sayyaf als iemand die betrokken was bij de militaire operaties van de beweging en als iemand die ook hielp bij de 'illegale olie-, gas- en financiële operaties'. De vrouw van Sayyaf is gevangengenomen en wordt nu vastgehouden in Irak. Zij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de terroristische activiteiten van IS.

Een eerdere, geheime operatie met speciale eenheden mislukte vorig jaar. Toen probeerden de VS enkele Amerikaanse en andere buitenlandse gijzelaars te bevrijden uit handen van IS.

De VS hadden de Syrische regering van president Bashar al-Assad van tevoren niet ingelicht over de operatie, zei een woordvoerder van het Witte Huis: 'We hebben het regime van Assad gewaarschuwd zich niet te bemoeien met onze acties tegen IS in Syrië. Het Assadregime is geen partner en kan dus ook geen partner zijn in de strijd tegen IS.'

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten deed de Syrische staatstelevisie verslag van de inval en werd daarop het regeringsleger onterecht als uitvoerder daarvan gemeld.

De Britse krant The Guardian tempert het succes van de VS-operatie. Sayyaf werd zaterdag nog verkocht als een vette terreurvis, maar, stelt de krant, zijn naam prijkt(e) niet op de lijst van toplui van IS. Blijkbaar was hij wel een vertrouweling van één van die topmannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud