Advertentie

'Amerikaanse IS-gevangene omgekomen na Jordaans bombardement'

Een Jordaans gevechtsvliegtuig staat klaar om IS-stellingen aan te vallen. Op de bom aan het toestel staat geschreven 'Martelaar nummer 2475', een verwijzing naar de door IS vermoorde Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh. ©REUTERS

Het Jordaanse leger is begonnen met zware aanvallen op IS-stellingen in Syrië, als 'begin van de vergelding voor het doden van een Jordaanse gevechtspiloot'. Bij een van de aanvallen zou een Amerikaanse IS-gevangene omgekomen zijn, claimt IS.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh stelde dat Jordanië 'de inzet aan het verhogen is' en achter de strijders van IS zal aangaan 'met alles wat we hebben'. Donderdag en afgelopen nacht voerden tientallen gevechtsvliegtuigen aanvallen uit op munitiedepots en trainingskampen.

Tijdens de aanvallen trok koning Abdullah naar de familie van de omgebrachte Jordaanse piloot. Daar zou hij gezegd hebben dat de Jordaanse vliegtuigen aanvallen hadden uitgevoerd op Raqqa, de Syrische stad die door IS is uitgeroepen tot hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat. Op hun terugweg vlogen de straaljagers bij wijze van eresaluut over het geboortedorp van Moaz al-Kasasbeh, de piloot die door IS op gruwelijke wijze om het leven werd gebracht.

Gevangene omgekomen

De Jordaanse staatstelevisie toonde beelden van de vliegtuigen bij het opstijgen. Daarbij was te zien hoe verschillende mannen en vrouwen Koranverzen en anti-IS-slogans schreven op de bommen die de toestellen meenamen. De Jordaanse raids werden ondersteund door de VS, die hulp boden op het vlak van inlichtingen en het markeren van doelwitten, meldden militaire bronnen aan persagentschap Reuters.

IS claimde in de vooravond wel dat bij de bombardementen een Amerikaanse hulpverleenster en IS-gevangene is omgekomen. Dat meldt de SITE Intelligence Group, traditioneel een legitieme bron die verscheidene mediabronnen van de jihadi's in de gaten houdt. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zakeen kan dat voorlopig niet bevestigen. 

Koning Abdullah heeft gezworen de dood van al-Kasasbeh te zullen wreken, en wil de rol van zijn land binnen de internationale coalitie tegen IS uitbreiden. Maar hier en daar wordt gevreesd dat een grotere betrokkenheid in het conflict er ook toe zal leiden dat extremistische groepen binnen het land in het verzet zullen gaan. En dan worden ook de honderden Amerikaanse militairen die Jordanië helpen bij het beveiligen van de grenzen met Syrië en Irak een doelwit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud