Amerikanen mogen vanuit Turkije IS bestrijden

De Turkse luchtmachtbasis in Incirlik. ©REUTERS

Na maanden onderhandelen heeft Turkije de Verenigde Staten toestemming om vanop zijn grondgebied luchtaanvallen op Islamistische Staat (IS) uit te voeren. De doorbraak valt samen met een escalatie van het geweld aan de Turks-Syrische grens.

Het Amerikaanse leger zal voortaan vanuit zijn luchtmachtbasis van Incirlik in het zuidoosten van Turkije luchtaanvallen - bemand en onbemand - mogen uitvoeren. Dat kwamen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan volgens meerdere Amerikaanse media donderdag overeen. 

Incirlik kadert in een breder akkoord tussen Turkije en de VS om de strijd tegen IS op te voeren. Aan de toestemming gingen maanden onderhandelingen vooraf.

De deal valt samen met een escalatie van geweld in het grensgebied van Turkije met Syrië. Turkse gevechtsvliegtuigen bestookten donderdag stellingen van IS in het noorden van Syrië.

Volgens de krant Hürriyet was het de eerste keer dat het Turkse leger in een vuurgevecht verwikkeld raakte met de jihadistische beweging in Syrië. De aanvallen kwamen er nadat IS-militanten een Turkse soldaat hadden doodgeschoten bij de grensplaats Kilis.

De zenuwen staan op scherp na de aanslag van afgelopen maandag in de Turkse stad Suruç. Een jihadi blies zichzelf op bij een bijeenkomst van Turkse Koerden die van plan waren naar de nabijgelegen Syrische stad Kobani te trekken om er mee te helpen aan de wederopbouw. Kobani werd vorig jaar verwoest toen IS de stad probeerde te veroveren. Het offensief werd teruggeslagen door Koerdische strijders, die luchtsteun kregen van de Verenigde Staten.

Falende aanpak

De aanslag in Suruç leidde tot grote ophef bij de Koerdische gemeenschap in Turkije. Voor de Koerden is de terreurdaad het zoveelste bewijs voor de falende aanpak door de regering van de crisis in Syrië. Zij beweren dat Ankara niets deed om de aanslag te voorkomen. In een aantal grote steden kwamen duizenden mensen op straat tegen de regering. En de sociale media stroomden vol met verontwaardigde reacties. De regering vond er niet beter op dan de websites even op zwart te zetten.

Maar het Koerdische protest dreigt te escaleren. Bij een schietpartij in Diyarbakir, een Turkse stad met een grote Koerdische meerderheid, kwam donderdag een politieagent om het leven. Een collega raakte zwaar gewond. Het tweetal werd onder vuur genomen toen het was opgeroepen voor een verkeersongeval. De aanslag vond plaats in de wijk Sehitlik, een bastion van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Waarschijnlijk ging het om een vergeldingsactie door PKK-strijders. De verboden organisatie had woensdag al de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag waarbij twee agenten werden doodgeschoten. Dat incident gebeurde in de zuidelijke stad Ceylanpilar, eveneens aan de grens met Syrië. De Turkse veiligheidsdiensten pakten gisteren drie verdachten op voor die aanslag.

Islamist

Veel Koerden zijn ervan overtuigd dat de Turkse autoriteiten steun heeft verleend aan IS. Vooral president Recep Tayyip Erdogan, een conservatieve islamist, is kop van Jut. Erdogan, die al sinds 2002 aan de macht is, zou lange tijd blind zijn geweest voor het gevaar van een jihadistische groepering als IS. Bovendien weigerde Ankara de Koerdische milities ter hulp te schieten in hun strijd tegen IS.

De regering heeft de beschuldigingen altijd verworpen. En ook na Suruç liet premier Ahmet Davutoglu boos weten dat de ‘huidige regering het terrorisme altijd heeft bestreden en dat ze geen compromissen sluit’. De Turkse autoriteiten begonnen onlangs de netwerken aan te pakken die jihadisten helpen de grens met Syrië over te steken. President Erdogan belde ook met de Amerikaanse president Barack Obama over de aanpak van IS.

De Amerikaanse bondgenoten vrezen dat Turkije - een lid van het militaire bondgenootschap NAVO - geconfronteerd wordt met een dubbel front: tegen de jihadi’s van IS en tegen de Koerden die hun strijd voor autonomie nieuw leven inblazen. Het is een horrorscenario dat het complexe conflict in Syrië alleen maar complexer maakt.

Lira zakt

De Tirkse lira zakte tot zijn laagste punt sinds een maand en de aandelen verloren fors terrein naar aanleiding van de verslechterende veiligheidssituatie aan de Turks-Syrische grens. De lira zakte 0,9 procent tot 2,7315 dollar en de index van 100 toonaangevende aandelen op de beurs van Istanboel verloor 3,3 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud