Amnesty: 'Qatar doet amper wat tegen uitbuiting arbeiders'

Vakbonden deelden al een rode kaart uit aan de FIFA omdat die niet harder optreedt tegen mensenrechtenschendingen in Qatar. ©AFP

De Qatarese autoriteiten doen nog altijd veel te weinig om de arbeidsomstandigheden van gastarbeiders te verbeteren. Dat zegt Amnesty International (AI). 'Qatar beloofde vorig jaar wel beterschap maar die beloftes lijken meer een PR-stunt te zijn om het WK voetbal van 2022 te kunnen behouden.'

Amnesty International pakte donderdag uit met een nieuw rapport over de arbeidsomstandigheden van de ruim 1,5 miljoen gastarbeiders die in het land actief zijn. De mensenrechtenorganisatie schetst in het document een weinig fraai beeld.

De behandeling van de werknemers uit Nepal en India laat volgens AI nog altijd zwaar te wensen over. 'Ook al beloofde de regering van Qatar meer dan een jaar geleden beperkte hervormingen door te voeren om de rechten van de arbeiders te verbeteren', merkt de mensenrechtenorganisatie op.

Arbeidsinspecteurs

Ze herinnert eraan dat de autoriteiten in Doha op 14 mei vorig jaar verzekerden tegen eind 2014 300 arbeidsinspecteurs te zullen inzetten. Maar ze kwamen dat engagement niet na. Ook het elektronisch betalingssysteem voor de lonen van de arbeiders is nog steeds niet helemaal operationeel. En de buitenlandse werknemers kunnen nog altijd het land niet uit zonder de uitdrukkelijke toestemming van hun werkgever.

Amnesty stelde ook maar weinig verbeteringen vast in volgende domeinen: de veiligheid op de bouwwerven, de regelgeving voor rekruteringskantoren in de landen van herkomst en de toegang tot rechtsbijstand voor uitgebuite werknemers. Een vakbond oprichten blijft ook ten strengste verboden.

PR-stunt

'We twijfelen dan ook sterk aan de wil van Qatar om de uitbuiting van arbeidsmigranten effectief aan te pakken. Een duidelijk stappenplan met deadlines en doelstellingen ontbreekt. De beloftes die Qatar vorig jaar maakte, lijken meer een PR-stunt te zijn om het WK voetbal in 2022 te kunnen behouden', stelt Amnesty.

De organisatie roept de wereldvoetbalbond FIFA dan ook op de druk op de autoriteiten in Doha op te voeren. Ze wijst erop dat de wereldvoetbalbond al veel tijd en middelen besteedde aan het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toekenning van het WK voetbal aan Rusland (2018) en Qatar.

Topprioriteit

'De FIFA verschoof, na onderzoek, het WK in Qatar ook naar het najaar omdat de temperaturen er in de zomer te hoog oplopen', merkt de organisatie op. 'Het is nu hoog tijd om ook van de uitbuiting en het misbruik van buitenlandse werknemers een topprioriteit te maken.'

In een eerste reactie op het rapport belooft de FIFA zich opnieuw in te spannen om tot betere werkomstandigheden te komen voor de gastarbeiders die betrokken zijn bij de bouw van de WK-stadions in Qatar. 'Maar veranderingen zijn slechts mogelijk door gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen, ook internationale ondernemingen en regeringen', klonk het.

Druk

De druk op de FIFA om te handelen blijft dus toenemen. Maandag had de Britse openbare omroep BBC al aangeklaagd dat een van zijn journalisten 24 uur vastzat in Qatar nadat hij een groep Nepalese arbeiders gefilmd had op hun werf.

En woensdag uitten twee officiële sponsors van de FIFA, Coca-Cola en Visa, hun bezorgdheid over de werkomstandigheden op de Qatarese WK-werven.

De Nederlandse vakcentrale FNV overweegt zelfs de FIFA aan te klagen wegens het niet naleven van de mensenrechten van de migrantenarbeiders. 'Als hier niet tegen opgetreden wordt, kunnen we straks symbolisch een vak van 4.000 plaatsen in het stadion leeghouden ter nagedachtenis aan de mensen die het leven lieten bij de bouw. Het is tijd voor actie', zei FNV-voorzitter Ton Heerts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud