Advertentie

Anti-IS coalitie verliest cruciale Arabische partner

De Verenigde Arabische Emiraten eisen dat de VS hun V22 Osprey-reddingstoestellen dichter bij het front positioneren, zodat door IS neergehaalde piloten sneller gered kunnen worden. ©EPA

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) nemen sinds december niet langer deel aan aanvallen op IS-stellingen in Syrië. Dat meldt de New York Times. De VAE eisen dat de VS hun reddingstoestellen dichter bij het slagveld positioneren, nadat de intussen geëxecuteerde Jordaanse piloot in handen van IS viel.

De discussie draait rond de V-22 Osprey-vliegtuigen. Dat zijn toestellen die het midden houden tussen een vliegtuig en een helikopter, en die door de Amerikanen vooral worden gebruikt voor reddingsmissies om neergehaalde piloten te evacueren.

Die staan momenteel in Koeweit. De VAE eisen echter, bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Sjeik Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, dat de Ospreys in het noorden van Irak zouden gestationeerd worden, zodat ze sneller ter plaatse kunnen geraken wanneer een van hun piloten zou neergehaald worden.

De VS wierpen tegen dat de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh 'binnen slechts enkele minuten' door IS werd gevangen genomen nadat zijn F-16 was neergestort. Maar volgens de VAE zouden de Ospreys vanuit Koeweit sowieso te laat geweest zijn, zelfs als er meer tijd was geweest.

Het nieuws komt bijzonder ongelegen voor de Westerse landen die momenteel vanuit de lucht proberen de opmars van IS te stoppen. De aanwezigheid van Arabische landen, en dan vooral landen met een meerderheid van Soennitische moslims, in die coalitie moest de campagne legitimiteit geven in de Arabische wereld. Ook andere bondgenoten, zoals Turkije en Saudi-Arabië, staan onder zware druk in eigen land wegens hun samenwerking met de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud