Advertentie

Apple en Malala willen 100.000 meisjes naar school sturen

Apple-topman Tim Cook en kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai. ©rv

Kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai en de CEO van Apple, Tim Cook, slaan de handen in elkaar voor toegankelijker onderwijs voor jonge vrouwen.

Dat zeggen Malala en Cook in een interview met de Britse krant The Independent. Samen willen ze minstens 100.000 meisjes uit Afghanistan, Nigeria, Turkije, Pakistan en Libanon op de schoolbanken krijgen. Het blijft daar niet bij: Apple en het fonds van Malala zetten de actie daarna voort. Hoeveel geld Apple daarvoor vrijmaakt, is niet bekend. 

Ontmoeting Oxford

Malala en Cook ontmoetten elkaar op de universiteitscampus van Oxford, waar Malala filosofie, politiek en economie studeert. Cook was onder de indruk van de visie van Malala. Hij zag gelijkenissen met de visie van Apple, 'met als kern een allesoverheersend geloof in gelijkheid en het onderwijs als de belangrijke motor daarvoor', aldus de CEO van het waardevolste bedrijf ter wereld.

‘We hadden het over hoe technologie kan helpen bij het toegankelijker maken van onderwijs’, zegt Malala. 'Ik kan niet geloven dat alles geregeld was binnen een paar maanden.' 

Malalafonds

De Pakistaanse Malala overleefde in 2012 een aanslag op haar leven. De Taliban hadden het op haar gemunt omdat ze al sinds haar elfde opkwam voor het recht op onderwijs voor meisjes. In 2014 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede voor haar strijd voor kinderrechten. Met haar zeventien jaar was ze de jongste Nobelprijswinnaar ooit. Een jaar eerder had ze de Verenigde Naties in New York toegesproken en won ze de Europese Sacharovprijs voor de vrijheid van denken.

Met haar eigen Malalafonds wil ze zoveel mogelijk meisjes uit kansarme milieus de kans op een schoolopleiding geven. De hulp van technologiereus Apple is daarbij een stevige duw in de rug.

Het is niet de eerste keer dat een topman van een hoog gewaardeerd bedrijf zich openstelt voor liefdadigheidswerk. Ook Bill Gates, de mede-oprichter van Microsoft, doet het met zijn Bill & Melinda Gates Foundation.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud