Arabische landen roepen op tot vertrek Assad

De strijd tussen het Syrische regeringsleger en de oppositie verplaatste zich afgelopen weekend onder meer naar de grootste stad van het land, Aleppo - Foto AFP

De Arabische landen hebben de Syrische president Bashar al-Assad opgeroepen om een 'moedige stap' te zetten en de macht in Syrië op te geven in ruil voor een veilige doortocht naar een ander land. Dat zou een einde moeten maken aan het bloedvergieten, dat afgelopen weekend een nieuwe piek kende.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga riepen tegelijkertijd de Syrische oppositie op om zich te organiseren en een overgangsregering te vormen. Die moet zorgen voor een vlotte overdracht van de macht.

'President Assad kan meer doen dan wie dan ook om een einde te maken aan de vernielingen en het bloedvergieten door een moedige stap te zetten', zei de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Hamad bin Jasim bin Jabr Al-Thani, aan het Qatarese persagentschap.

Damascus en Aleppo

De oproep komt er op een moment dat de Syrische oppositietroepen het overwicht lijken te krijgen in het conflict. De strijd concentreert zich nu rond de Syrische grootsteden Damascus en Aleppo. Dat de Syrische regeringstroepen nu teruggedreven zijn tot die posities, illustreert het onvermogen van de regering-Assad om de opstand het hoofd te bieden.

De balans is overgeslagen sinds de bomaanslag in Damascus vorige week. Daarbij lieten vier topofficieren van het Syrische leger, onder wie de schoonbroer van Assad, het leven. 'Assad zit niet langer in een positie waarin hij de lijnen kan uitzetten', klinkt het bij waarnemers. 'De enige troefkaart die hij nog kan inwisselen is die van zijn persoonlijke veiligheid.'

Chemische wapens

Maar uit de communicatie van de Syrische overheid blijkt vooralsnog geen aanzet tot capitulatie. Een woordvoerder liet weten dat de oppositietroepen zware verliezen zijn toegebracht in Damascus en Aleppo. De internationale gemeenschap vreest vooral dat Assad, in het nauw gedreven, zijn toevlucht zou kunnen zoeken tot zijn arsenaal chemische wapens.

Volgens Amerikaanse inlichtingenofficieren zou Assad al een deel van zijn voorraden sarin- en VX-zenuwgas verplaatst hebben. Het is echter niet duidelijk of hij die wapens enkel uit handen van de rebellen wil houden, of dat hij ze klaarmaakt om ze in te zetten.

Dat arsenaal, dat beschouwd wordt als het grootste ter wereld, maakt ook buurland Israël bijzonder zenuwachtig. Premier Benjamin Netanyahu liet al weten dat hij vreest dat terroristische groeperingen zoals Hezbollah de hand zouden kunnen leggen op chemische wapens. Hij liet alvast weten dat hij niet uitsluit preventief te zullen ingrijpen mocht dat risico toenemen.

Vluchtelingen

De Europese Commissie kondigde maandag aan dat ze de financiële hulp voor de Syrische bevolking die nog in het land is, en voor Syrische vluchtelingen in onder meer Libanon en Jordanië, verdubbelt tot 63 miljoen euro. Volgens de Commissie maken de lidstaten van de Europese Unie daarnaast nog eens 27,5 miljoen euro vrij.

'De verhoging van de hulp is de concreetste uitdrukking van onze solidariteit met de Syrische bevolking die getroffen wordt door het conflict', zei  Kristalina Georgieva, het Europese commissielid bevoegd voor humanitaire hulp. Verschillende ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie waren in Brussel voor een vergadering, waar ze pleitten voor de verhoging van de hulp.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud