Arabische Liga vormt gezamenlijke troepenmacht

De slotzitting van de top van de Arabische Liga in Sharm-el-Sheikh ©EPA

De leden van de Arabische Liga gaan een gezamenlijke troepenmacht vormen. Zo hopen de 22 landen het hoofd te kunnen bieden aan groeiende bedreigingen in de regio.

Op een top in het Egyptische Sharm-el-Sheikh sloten de leden van de Arabische Liga hierover een conceptakkoord. De komende weken gaan de landen het plan verder uitwerken, zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Hij probeert de andere Arabische landen al maanden warm te krijgen voor een gezamenlijke troepenmacht, onder meer door de weigerachtigheid van de internationale gemeenschap om in te grijpen zijn verscheurde en wetteloze buurland Libië.

Onderlinge rivaliteit tussen verschillende Arabische landen dwarsboomde in het verleden de wens om militair meer samen te werken. Eerdere pogingen om een gezamenlijke strijdkracht op te zetten voor crisissituaties mislukten. Maar nu is er dus wel een doorbraak. De gezamenlijke troepenmacht zal worden geleid door de stafchefs van de krijgsmachten van ieder land. De bijdrage aan de troepenmacht is op vrijwillige basis, waardoor geen enkel land gehouden is aan deelname.

Maar de onrust in de regio drijft de leden van de Liga nu in elkaars armen. Verschillende Arabische landen bombardeerden deze week doelen in Jemen, waar Houthi-rebellen de macht dreigen over te nemen. Terwijl de conflicten in Jemen en Libië intenser worden, gaat  de Syrische burgeroorlog zijn vijfde jaar in. Ook Egypte wordt geconfronteerd met islamistische opstanden. Ondertussen heeft IS al grote delen van Irak en Syrië onder controle en heeft het splintergroepen over de hele Arabische wereld. Bovendien is er het nucleaire akkoord dat de VS sluit met het Sjiitische Iran, wat veel Soenitische Arabische regimes doet vrezen voor een verhoogde Iraanse invloed in de regio.

Een troepenmacht zou in de toekomst kunnen tussenkomen in landen als Jemen. Saoedi-Arabië, dat leiding heeft in de tijdelijke coalitie voor de luchtaanvallen op Jemen, liet zondag weten dat het voorlopig bij luchtaanvallen blijft. De Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten zei dat er nog geen beslissing is genomen om grondtroepen in te zetten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud