'Arafat was vergiftigd met polonium'

Yasser Arafat in 2003, een jaar voor hij overleed - Foto AFP

De in 2004 overleden Palestijnse leider Yasser Arafat zou met het radioactieve polonium zijn vergiftigd, zo meldt dinsdag de Arabische nieuwszender al-Jazeera na een onderzoek dat negen maanden heeft geduurd.

Acht jaar na de dood van Arafat is het nog steeds een mysterie wat de Palestijnse voorman precies heeft gedood. Al-Jazeera zegt nu te weten dat hij gezond was tot hij plotseling op 12 oktober 2004 ziek werd.

Belangrijker volgens de Arabische nieuwszender zijn tests die zijn uitgevoerd op de laatste persoonlijke bezittingen van Arafat zoals zijn kleren en tandenborstel. Die bevatten een abnormaal gehalte aan polonium, een zeldzaam zeer radioactief element.

De door het Instituut voor Stralingsfysica in Lausanne onderzochte persoonlijke spullen waren ook in meerdere of mindere mate bevuild met bloed, zweet, speeksel en urine van Arafat. De tests op die stalen gaven aan dat er een behoorlijke hoeveelheid polonium-210 in het lichaam van Arafat stak toen hij op 11 november 2004 in het militair ziekenhuis van het Franse Percy overleed.

De stof is dezelfde waarmee in 2006 in Londen de vroegere Russische spion Aleksandr Litvinenko is vermoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud