Arrestaties en doodstraffen na ontmanteling spionagenetwerk in Iran

Amerikaanse strijdkrachten in de Arabische Zee voor de kust van Oman. De verhoudingen tussen de VS en Iran zijn bijzonder gespannen. ©REUTERS

De Iraanse autoriteiten hebben maandag aangekondigd 17 Iraniërs te hebben gearresteerd tussen maart 2018 en maart 2019, bij de ontmanteling van een spionagenetwerk van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA. Verschillenden van hen zijn ter dood veroordeeld.

De ontmanteling van het spionagenetwerk werd al in juni aangekondigd door Teheran. 'Zij die hun land opzettelijk verraadden, zijn voor de rechter gebracht. Sommigen werden ter dood veroordeeld en anderen tot lange gevangenisstraffen', verklaarde het hoofd contraspionage van het ministerie van Inlichtingen.

Hij voegde toe dat de verdachten werkzaam waren in 'gevoelige sectoren' of in daaraan gerelateerde privéactiviteiten, en onafhankelijk van elkaar handelden. Volgens hem werden sommigen in de val gelokt door de CIA bij het aanvragen van hun visa om naar Amerika te gaan. 'Sommigen werden benaderd toen ze hun visum aanvroegen, anderen hadden al een visum maar werden onder druk gezet door de CIA toen het vernieuwd moest worden', zei hij.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Iran is erg gespannen. De VS trokken zich vorig jaar terug uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en Teheran houdt zich daarom niet langer aan alle bepalingen uit het akkoord.

Ontkenning

De Amerikaanse president Donald Trump ontkende het nieuws. 'Het bericht dat Iran spionnen van de CIA heeft opgepakt is totaal fout. Er zit geen enkele waarheid in. Het zijn enkel maar meer leugens en propaganda (zoals hun neergeschoten drone) van een religieus regime dat zwaar aan het falen is en geen idee heeft wat het aan het doen is. Hun economie is dood en wordt nog veel slechter. Iran is een grote ramp!', schrijft hij op Twitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud