Assad officieel beschuldigd van gebruik chemische wapens

De VN-waakhond voor chemische wapens, de OPCW, veroordeelt de Syrische president Bashar al-Assad voor het eerst voor het gebruik van chemische wapens. ©EPA

Het regime van president Bashar al-Assad wordt voor het eerst officieel verantwoordelijk gesteld voor het gebruik van chemische wapens in de Syrische burgeroorlog.

Uit een rapport van de OPCW, de waakhond van de Verenigde Naties voor chemische wapens, blijkt dat de Syrische overheid verantwoordelijk is voor drie aanvallen in maart 2017 in de stad Al-Lataminah, in het westen van Syrië. Het OPCW-rapport baseert zich op interviews met personen die bij de aanval aanwezig waren, onderzoek dat ter plaatse werd uitgevoerd, het oordeel van artsen en experts, en de analyse van beelden. 

106
Slachtoffers
Volgens het OPCW-rapport kwamen eind maart 2017 ten minste 106 mensen om bij chemische aanvallen door de Syrische luchtmacht.

De OPCW kwam tot de conclusie dat de Syrische luchtmacht bombardementen met saringas, een zenuwgas, heeft uitgevoerd. Daarbij kwamen minstens 76 mensen om het leven. De luchtmacht maakte zich volgens het rapport ook schuldig aan het gebruik van chloorgas, waardoor minstens 30 personen overleden. Zowel sarin- als chloorgas vallen onder VN-Verdrag voor chemische wapens, dat het gebruik sinds 1992 aan banden legt.

De directeur-generaal van de waakhond, Fernando Arias, benadrukt dat het onderzoeksteam van de OPCW geen juridische autoriteit uitoefent. 'Het is aan de uitvoerende raad en de lidstaten van de OPCW, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap om hun verantwoordelijkheid op te nemen en verdere actie te ondernemen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud