Advertentie

Assad ziet in Trump 'natuurlijke bondgenoot'

De Syrische president Bashar al-Assad. ©EPA

In eerste reactie op de verkiezing van Donald Trump zegt de Syrische president dat hij niet wil dat zijn Amerikaanse evenknie zich moeit met de oorlog in Syrië.

'We weten niet wat Trump zal doen, maar laten we zeggen dat hij het terrorisme zal bestrijden. Dan zullen we natuurlijke bondgenoten zijn zoals we dat ook zijn van de Russen, Iraniërs en de vele andere landen die terrorisme willen verslaan', zei Assad in een interview met de Portugese openbare omroep RTP.

Met 'terrorisme' bedoelt het Syrische regime alle gewapende haar vijandig gezinde groepen, zowel de gematigde rebellen als de jihadistische varianten zoals Islamitische Staat (IS), die grote gebieden in Syrië controleert.

President Bashar al-Assad (links) werd geïnterviewd door een journalist van de Portugese openbare zender RTP. ©AFP

Assad toonde zich tegelijk voorzichtig over Trumps verklaring dat de strijd tegen IS prioritair is in Syrië. 'Natuurlijk klinkt dat veelbelovend, maar zal hij dat ook waarmaken? Kan hij dat? Hoe zit het met zijn administratie en de dominante media die tegen hem waren? (...) Daarom zijn we nog twijfelachtig over de vraag of hij zijn beloftes kan houden.'

De VS moeien zich al vijftig jaar. En in feite zijn ze enkel goed in het creëren van problemen, niet in het oplossen ervan.
Bashar al-Assad
President van Syrië

De Syrische president besluit dat hij tegen elke Amerikaanse inmenging in Syrië is. 'Al vijftig jaar bemoeien de Verenigde Staten zich, en in feite zijn ze enkel goed in het creëren van problemen, niet in het oplossen ervan.'

Rusland verslaan

In een interview vorige week met The Wall Street Journal opperde Donald Trump dat IS bestreden moet worden. Op de vraag of Assad vervangen moet worden, antwoordde hij: 'Dan zouden we Rusland verslaan'. Terwijl Trump in juli nog aan The New York Times verklaarde dat Assad een even grote bedreiging vormde voor Amerika als IS, lijkt hij nu pragmatischer om de relaties met Rusland niet te beschadigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud