Belg pleegt zelfmoordaanslag in Irak

Een strijder van IS, met een vlag van de jihadistische terreurbeweging. ©AFP

Een Belgische strijder van Islamitische Staat heeft zichzelf opgeblazen bij een grenspost tussen Irak en Jordanië.

Volgens Islamitische Staat heeft een Belgische jihadi, samen met een Fransman en een Irakees, een zelfmoordaanslag gepleegd in het westen van Irak, aan de grens met Jordanië. Ze bliezen zichzelf op aan een grenspost in Turaibil, in de westelijke provincie Al-Anbar. De exacte identiteit van de Belg is vooralsnog onbekend.

De zelfmoordterroristen lieten hun voertuigen, waaronder een vrachtwagen, op drie opeenvolgende controleposten aan de grensovergang ontploffen. Volgens Sabah Karhout, het hoofd van de provinciale raad, vielen er vier doden en acht gewonden bij de ordediensten.

In het oosten van de provincie Al-Anbar executeerden strijders van IS dan weer 185 Iraakse militairen. De militairen werden gevangengenomen en gedood, nadat de islamisten hun legerbasis bij het Thartharmeer onder de voet hadden gelopen.

Onder de doden zijn een generaal, een brigadecommandant en meerdere officieren. De militairen hadden waarschijnlijk geen munitie meer, waardoor IS de basis kon innemen. Zeker 140 militairen werden in het kamp gedood. 45 anderen werden naar de stad Fallujah gebracht en daar geëxecuteerd. Fallujah, 70 kilometer ten westen van Bagdad, is een bolwerk van IS.

IS heeft de controle over grote delen de Anbar-provincie. De beweging probeert meer grip te krijgen op de provincie, sinds de Iraakse regering begin april een offensief in Anbar aankondigde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud