België en Duitsland willen 'militaire escalatie' in Syrië vermijden

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. ©Photo News

Enkel een politieke oplossing kan een uitweg bieden voor het conflict in Syrië. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn Duitse ambtsgenoot Heiko Maas vandaag gezegd.

Terwijl volop internationaal overleg loopt over de situatie in Syrië en mogelijke militaire vergeldingsacties voor het gebruik van chemische wapens, dringen Duitsland en België aan op een politieke oplossing voor het conflict.

Over een mogelijk militair ingrijpen wil Reynders zich niet uitspreken. 'We moeten wachten voor we ons uitspreken over een militaire interventie. We moeten zeker een militaire escalatie vermijden. Dat is het belangrijkste. Er is nood aan een politieke oplossing. We moeten druk zetten op het Syrische regime om opnieuw aan tafel te gaan en te spreken over zo'n oplossing', aldus Reynders na afloop van een bilateraal contact met zijn Duitse ambtsgenoot Heiko Maas in het Brusselse Egmontpaleis.

Maas zit op dezelfde lijn. Volgens hem mag het gebruik van chemische wapens 'de internationale gemeenschap niet onverschillig laten', moet de verantwoordelijkheid voor het gebruik van chemische wapens worden onderzocht, en heeft ook de EU daar een rol in te spelen.

Druk op Rusland

'Dit mag niet zonder gevolg blijven', aldus Maas, al wil ook hij absoluut een militaire escalatie vermijden. Volgens Maas moet de internationale gemeenschap streven naar een consensus, maar blijft Rusland dwarsliggen in de VN-Veiligheidsraad. 'We moeten daarom de druk op Rusland verhogen', aldus Maas. Ook de Duitse minister hamert op de noodzaak van een politieke oplossing. 'Er moet een politieke oplossing komen, of er komt geen vrede', klonk het.

Reynders en Maas bespraken ook een reeks andere dossiers, gaande van de versterking van de bilaterale contacten tot de Europese cohesie na de brexit en de situatie in Congo. Maas zei dat hij zich zorgen maakt over het respect voor de Europese waarden zoals de rechtsstaat. 'Er zijn wat dat betreft onrustwekkende evoluties aan de gang in de EU', aldus Maas. Het Belgische voorstel om een soort diplomatiek peerreviewsysteem te installeren noemt hij 'positief'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud