Advertentie

België is verplicht IS-strijders terug te nemen

Een strijder van Islamitische Staat in Raqqa in 2014. ©Reuters

Turkije is maandag begonnen Europese IS-strijders naar hun land van herkomst terug te sturen. Voorlopig zijn daar geen Belgen bij, maar ons land is wel verplicht zijn onderdanen terug te nemen als Turkije dat vraagt, zegt Jan Wouters, hoogleraar internationaal recht aan de KU Leuven.

Turkije is maandag begonnen buitenlandse strijders van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) het land uit te zetten. Het gaat om mensen die werden opgepakt bij het jongste offensief in Noordoost-Syrië. Een Amerikaanse en een Duitse jihadi zijn al teruggestuurd, later op de dag volgt nog een Deen.

Ismail Catakli, de woordvoerder van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, zei voorts dat deze week nog negen andere Duitsers en twee Ieren gedeporteerd worden. De uitzetting van elf Fransen wordt voorbereid.

'Minder dan vijf Belgen'

Over Belgen is er voorlopig geen nieuws. 'We zijn permanent in contact met Ankara, maar op dit moment hebben we niet meer informatie', klinkt het bij premier Sophie Wilmès. 'Als strijders naar België terugkeren - wat op dit moment nog hypothetisch is - zijn we daar klaar voor. De procedure bepaalt dat onze ordediensten ze meteen na aankomst meenemen.' Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de Turkse autoriteiten minder dan vijf Belgische IS-aanhangers aangehouden.

Belgische IS-strijders

Volgens het antiterreurorgaan OCAD zijn 425 mensen vanuit België vertrokken om de rangen van de terreurgroep te vervoegen. 131 van hen keerden naar ons land terug, 151 personen zijn vermoedelijk overleden, 3 mannen zit vast in Irak en zo'n 87 personen zouden nog op vrije voeten zijn. Daarnaast zaten voor de Turkse inval in Noordoost-Syrië 52 volwassen IS-aanhangers en bijna 70 kinderen in de gevangenissen en detentiekampen van de Koerden. Het is onduidelijk hoeveel van hen konden ontsnappen in de chaos van het offensief.

Het officiële Belgische standpunt is dat volwassen IS-aanhangers niet teruggenomen worden en in de regio moeten worden berecht, alleen voor kinderen wordt een uitzondering gemaakt. Maar als Turkije Belgische IS-aanhangers terugstuurt, kan ons land hen volgens het internationaal recht niet weigeren, zegt Jan Wouters, hoogleraar internationaal recht aan de KU Leuven.

Dat wordt ook in regeringskringen bevestigd. 'Als strijders in België aankomen, moet ons land hen terugnemen', klink het.

Ook veiligheidsoverwegingen spelen mee: België weet zo tenminste wat met zijn IS-strijders gebeurt. Paul Van Tigchelt, de topman van het antiterreurorgaan OCAD, pleitte er begin oktober nog voor de jihadi's naar ons land terug te halen en hier te berechten. 'Zo kunnen we ze beter controleren', klonk het. Door met de Turken samen te werken en de juiste documenten af te leveren kan ons land voorkomen dat het opeens voor ongewenste verrassingen staat.

'Geen hotel'

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu had vrijdag al aangekondigd dat zijn land gevangengenomen IS-strijders naar hun land van herkomst zou repatriëren. Turkije wil niet langer als hotel dienen voor Europese IS-strijders. Momenteel zitten zo'n 1.200 buitenlandse IS-strijders vast in Turkije. 

Bij het jongste offensief in Noordoost-Syrië werden er nog 287 gevat die in de chaos van de gevechten uit de gevangenissen en kampen van de Koerden wisten te ontsnappen. Met het offensief wou Turkije de Koerden, die het als terroristen beschouwt, aan zijn zuidgrens verdrijven.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud