België koploper IS-rekruten

©ANP

Van de westerse landen vertrekt uit België procentueel gezien het grootste aantal jihadi’s naar Syrië. De laatste maanden rekruteert de terreurgroep IS steeds meer westerse mannen om in Syrië en Irak te gaan vechten.

In relatieve aantallen ten opzichte van de totale bevolking zouden uit België het grootste aantal jihadi’s vertrekken naar Syrië. Per miljoen inwoners zouden vanuit ons land zo’n 22 strijders naar Syrië vertrokken zijn. Daarmee laten we Denemarken, Frankrijk en Australië achter ons. Dat blijkt uit cijfers die The Economist bekend maakte.

12.000 recruten

De cijfers zijn afkomstig van de Soufan Group, een New Yorks veiligheidsbureau. Het bureau rapporteerde dat eind mei al 12.000 strijders uit 81 landen naar Syrië vertrokken om daar te gaan vechten. 3.000 van hen kwamen uit westerse landen. In absolute aantallen zag vooral Frankrijk veel geradicaliseerde moslims vertrekken (400), gevolgd door Engeland (400).

Uit België waren toen reeds 250 jihadi’s naar het conflictgebied vertrokken. Sinds de Islamitische Staat (IS) eind juni het kalifaat uitriep in delen van Syrië en Irak is het aantal geradicaliseerde jongeren dat zich bij de terreurgroep aansluit, nog toegenomen.

Gisteren wees de ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders (MR), er nog op dat het aantal vertrekkende jihadi’s uit Europa de laatste tijd is gestegen. Het OCAD, het Belgische overkoepelende antiterreurorgaan, spreekt van meer dan 10 personen die afgelopen maand uit België vertrokken naar de regio.

James Foley

Volgens Reynders heeft de verspreiding van schokkende beelden, onder meer van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley, geen afremmend effect. 'Ik zeg niet dat er een verband is met de executie,’ zegt Reynders, ‘maar het aantal mensen dat vertrekt en denkt te gaan deelnemen aan een historische missie is opnieuw gestegen’.

De stijging is volgens de minister de afgelopen weken opgemerkt in verschillende Europese landen. Ook in Noord-Afrika werd een toename van vertrekkers opgemerkt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud