Advertentie
Advertentie

Belgische F-16's voeren eerste bombardement uit op IS

©BELGA

Belgische F-16's hebben zondag een eerste bombardement uitgevoerd op een IS-doelwit. Een gevechtsjeep met gewapende strijders, die ten westen van Bagdad Iraakse troepen aanviel, kwam in het vizier van de Belgische militairen en werd volgens Defensie ‘onmiddellijk geneutraliseerd’.

Belgische F-16's hebben voor de eerste keer een bombardement uit op Islamitische Staat (IS). De twee toestellen stegen zondag op voor een gewapende verkenningsvlucht boven een zone ten westen van Bagdad. Na 'positieve identificatie van een terroristisch element' dat de Iraakse veiligheidstroepen aanviel, werd door het hoofdcommando van de operatie Desert Falcon een gewapende tussenkomst gevraagd.

Een van de Belgische toestellen kwam tussenbeide met een GPS-geleide bom, wat resulteerde in de 'onmiddellijke neutralisatie' van de vijandelijke dreiging. Volgens uittredend Defensieminister Pieter De Crem werd daarbij geen 'collaterale schade' veroorzaakt. Lees: er vielen geen andere slachtoffers dan het doelwit en er werden geen gebouwen beschadigd. De vlucht duurde uiteindelijk meer dan 7 uur.

Advertentie

Het was het eerste niet-Amerikaanse bombardement door een lid van de 'coalition of the willing'.

Coalitie

Afgelopen woensdag voerden twee Belgische F16's al een eerste verkenningsvlucht uit boven Irak. Tijdens die eerste missies werden de wapensystemen niet gebruikt.

België heeft in totaal zes F-16's naar Jordanië gestuurd. De toestellen maken deel uit van de multinationale coalitie om de dreiging van Islamitische Staat te bekampen. Hun opdracht omvat 'het verzekeren van luchtsteun, het verzamelen van tactische inlichtingen over de vijand en het neutraliseren van objectieven op de grond'.

De afspraak is wel dat de straaljagers enkel boven Irak bombardementen zullen uitvoeren. België wil niet deelnemen aan de strijd in Syrië zonder officieel mandaat van de Verenigde Naties. Voor Irak is dat niet nodig, omdat Bagdad de hulp van de VS en bondgenoten heeft ingeroepen.

Reynders

Didier Reyders (MR), uittredend minister van Buitenlandse Zaken, zei zaterdag dat de 'walgelijke moord' op de Britse hulpverlener Alan Henning België sterkt in zijn vastberadenheid om aan de internationale coalitie tegen IS deel te nemen.

Advertentie

Reynders prees zaterdag ook het werk van de Belgische strijdkrachten in de internationale coalitie tegen IS. Intussen neemt in totaal een vijftigtal landen deel aan die coalitie. Tot nu toe voerden enkel de Verenigde Staten en Frankrijk aanvallen uit.

De duur van de Belgische missie is vastgelegd op een maand. Daarna volgt een evaluatie en op basis daarvan wordt ze mogelijk verlengd. Maar de F-16’s zullen wellicht langer dan een maand actief zijn in de regio. Er is afgesproken dat overlegd wordt met het parlement als de duur, de aard of het grondgebied van de operatie wijzigt. 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.