Ben Ali veroordeeld voor folterpraktijken

Terwijl Ben Ali veroordeeld werd, duurden de protesten in de straten voort.

Het hof van beroep van de Tunesische krijgsraad heeft zaterdag de afgezette president Ben Ali en voormalige hoge functionarissen van diens regime veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vijf jaar voor het martelen van legerofficieren.

'Het verdict werd zaterdag uitgesproken achter gesloten deuren', aldus een van de advocaten die de beschuldigden verdedigde. Hij overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak.

Zine El Abidine Ben Ali, die na de val van zijn regime op 14 januari 2011 naar Saoedie-Arabië is gevlucht, werd bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel. In eerste aanleg werd dezelfde sanctie opgelegd. De straf van oud-medewerkers, de gewezen minister van Binnenlandse Zaken, Abdallah Kallel, en het vroegere hoofd van de staatsveiligheid, Mohamed Ali Ganzoui, werd terugbracht van vier naar twee jaar.

De zaak gaat terug tot 1991, toen hoge legerofficieren ervan beschuldigd werden een staatsgreep tegen Ben Ali te beramen. De officieren ondergingen vervolgens zware folteringen door medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de staatsveiligheid. De zaak staat bekend onder de naam 'Barraket Essahel', naar een dorp 45 kilometer ten zuiden van hoofdstad Tunis.

Het proces is door de verdediging omschreven als een 'politieke zaak'. Het was het eerste proces over folteringen in Tunesië sinds de val van Ben Ali.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud