Bijna twee miljoen Syriërs zijn land ontvlucht

Al twee miljoen Syriërs zijn hun land omwille van de burgeroorlog ontvlucht. De meesten leven in vluchtelingenkwampen. Foto: Reuters. ©REUTERS

Het geweld in Syrië heeft al bijna twee miljoen mensen het land uitgedreven. Twee derde van hen zijn naar Libanon en Jordanië gevlucht. Dat blijkt uit het meest recente rapport van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR).

Terwijl de Syrische burgeroorlog onverminderd voort gaat werden al 1.911.282 mensen bij het UNHCR geregistreerd als vluchteling of aangemeld voor een registratie. Zo'n 684.219 van hen zochten in Libanon een veiliger onderkomen, zo staat in het wekelijks rapport van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen.

Daarnaast trokken 516.449 Syriërs naar Jordanië. Turkije vangt momenteel 434.567 vluchtelingen op, Irak 154.935, Egypte 107.112 en de Maghreblanden 14.000. Opvallend is dat heel wat Syrïers ook naar Irak trekken, nochtans niet het veiligste land ter wereld.

Volgens het UNHCR leeft zo'n 79 procent van de Syrische vluchtelingen buiten de kampen in stedelijke gebieden. Om tegemoet te komen aan de noden van de stroom vluchtelingen, zegt de organisatie 1,85 miljard dollar nodig te hebben.

Syrië telt zowat 23 miljoen inwoners. Ook in het land zelf zouden meer dan vier miljoen mensen op de vlucht zijn. Dat maakt dat, na 28 maanden van oorlog en meer dan 100.000 doden, ongeveer één Syriër op de vier gevlucht is voor het geweld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud