Bloedbad door luchtaanval in Syrië

Bij de bakkerijen stonden honderden mensen aan te schuiven (foto: Reuters) ©REUTERS

Bij een bombardement bij een rij wachtenden aan een bakkerij op een centrale plaats in Syrië die in handen van de rebellen is, zijn tientallen burgers omgekomen. Dit zeggen het Observatorium voor de Mensenrechten en militanten.

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera zou het gaan om minstens negentig doden, volgens de rivaliserende zender al Arabija zelfs om meer dan driehonderd.

Het betrof een aanval van jachtbommenwerpers van het Syrische regeringsleger op Halfaya in de provincie Hama, aldus het Observatorium van de Mensenrechten. Volgens de ngo vielen daarbij tientallen doden.

Volgens de Lokale Coördinatiecomités (LCC), een militantennetwerk tegen het regime, was het doelwit een bakkerij. Ook die organisatie spreekt van een 'bloedbad' met tientallen doden, onder wie vrouwen en kinderen, en tientallen gewonden. Volgens Al Jazeera gaat het om meer dan negentig doden, volgens de rivaliserende Arabische zender meer dan driehonderd.

LCC spreekt van een humanitaire crisis in Halfaya. Door het beleg van de regeringstroepen is er een tekort aan brood. Daarom waren vele burgers naar de bewuste bakkerij getrokken, klinkt het.

In een videofragment dat door militanten op het web werd geplaatst, zijn tientallen lijken te zien te midden van het puin aan een vernield gebouw. In de aanpalende weg is een bomkrater zichtbaar. De beelden tonen ook een man die een bloedende vrouw op de rug draagt. De cameraman zegt daarbij 'bombardement door Migs' en 'kijk wereld, kijk, het bloedbad van Halfaya'.

De ngo Human Rights Watch maakte op 30 augustus melding van een gelijkaardige feiten, waarbij ze van 'oorlogsmisdaden' sprak. Regeringstroepen bestookten volgens de organisatie in een periode van drie weken toen minstens tien bakkerijen in de noordelijke provincie Aleppo.

Ook toen waren de aanvallen gericht tegen de wachtende mensen. Volgens Human Rights Watch was er sprake van tientallen doden, waaronder zestig slachtoffers bij een aanval in Aleppo half augustus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud