Advertentie
Advertentie

Bloedige aanslagen in Jemen

©REUTERS

Vrijdag kwamen meer dan 130 mensen om bij twee zelfmoordacties in de Jemenitische hoofdstad Sana'a. IS eiste ze op, maar het is niet zeker of het kalifaat de echte dader is.

Een groep hackers met vermoedelijke banden met de terreurgroep Islamitische Staat heeft adressen, foto's en andere persoonlijke gegevens van honderd Amerikaanse militairen op het internet geplaatst. De hackers roepen sympathisanten van IS op om de militairen op de lijst te vermoorden.Medewerkers van het Pentagon zeiden zaterdag tegen de nieuwszender ABC dat de militairen op de lijst inmiddels zijn gewaarschuwd. Volgens een zegsman is op dit moment nog niet bekend of de informatie op de lijst correct is. Het Pentagon onderzoekt dat.De IS-hackers beweren dat ze de persoonlijke gegevens over de militairen uit documenten van het ministerie van Defensie hebben gehaald. Volgens het Pentagon lijkt het erop dat de groep een deel van de informatie en foto's van sociale media heeft gehaald.

Maar enkele uren na de terreurdaden eisten leden van Islamitische Staat (IS) via Twitter de verantwoordelijkheid op. Als de soennitische terreurbeweging achter de explosies in de gebedshuizen zit, is het de eerste keer dat ze op gewelddadige wijze toesloeg in Jemen. IS poogt in elk geval al een tijdje voet aan de grond te krijgen in het land.

De aanslagen in Sanaa gebeurden een dag nadat gevechtsvliegtuigen het presidentiële paleis in Aden bestookt hadden. In die Zuid-Jemenitische stad houdt president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich schuil sinds hij in februari uit de hoofdstad Sanaa op de vlucht sloeg voor de Houthi’s.

Soenieten-sjiïeten

In de strijd om de macht staat Hadi, die de steun geniet van Saudi-Arabië en de soennitische monarchieën in de Golfregio, lijnrecht tegenover de Houthi’s. Die kunnen rekenen op de steun van Iran en zouden ook een alliantie gesloten hebben met Ali Abdullah Saleh, de voorganger van Hadi.

De escalerende machtsstrijd wakkert de vrees aan voor een nieuwe splitsing van Jemen. Het land werd in 1990 pas opnieuw verenigd na een decennialange opdeling in Noord- en Zuid-Jemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud