'Bom vrijwel zeker oorzaak vliegtuigcrash Egypte'

Chaos in Sharm el-Sheikh ©REUTERS

Het is vrijwel zeker dat een bomaanslag de oorzaak is van de ramp met een Russisch passagiersvliegtuig boven de Sinaï, zegt een Egyptische onderzoeker. De meeste Belgische toeristen zijn inmiddels teruggekeerd uit de badplaats Sharm el-Sheikh.

Het is vrijwel zeker dat een bomaanslag de oorzaak is van het neerstorten van een Airbus A321 van de Russische vliegmaatschappij Metrojet op 31 oktober in de Sinaï. Een lid van een Egyptisch onderzoeksteam maakte zondag bekend dat geluiden die zijn opgenomen in een van de zwarte dozen, wijzen op een explosie. Die explosie is voor 90 procent zeker veroorzaakt door een bom.

De crash werd in eerste instantie toegeschreven aan een technisch mankement, maar al snel druppelden geluiden door dat het toestel door een aanslag naar beneden was gekomen. Zo eiste een aan Islamitische Staat (IS) gelieerde groepering uit Egypte op de dag van de crash de aanslag op. Dat werd toen nog niet erg serieus genomen, maar in de loop van vorige week veranderde dat. Het is echter nog onduidelijk of IS ook daadwerkelijk achter de aanslag zit.

Bij de crash, ruim een week geleden, kwamen alle 224 inzittenden om het leven. Op een paar slachtoffers na, waren alle mensen aan boord Russen. Het toestel was opgestegen vanaf de luchthaven bij het Egyptische vakantieoord Sharm-el-Sheikh, met als bestemming Sint-Petersburg. Daar kwam het vliegtuig nooit aan; een half uur na het opstijgen kwam het al naar beneden in de Sinaï-woestijn.

Vluchten

Rusland besloot vrijdag geen reguliere vluchten meer van en naar Egypte toe te staan. Daardoor zaten zo'n 80.000 Russen vast. Zij worden met speciale vluchten teruggehaald uit de regio. Op zaterdag en zondag werden al ongeveer 11.000 mensen terug gevlogen. De meesten van hen mochten alleen handbagage meenemen, omdat het veiligheidspersoneel in met name Sharm-el-Sheikh omkoopbaar is en de scanapparatuur niet goed werkt.

Twee vliegtuigen van Thomas Cook en Jetair brachten zondagochtend vroeg 300 Belgische toeristen naar huis. De evacuatie verliep moeizaam omdat het op de luchthaven van het Egyptische Sharm el-Sheikh bijzonder druk en chaotisch was. Jetair stuurt zondagnamiddag nog een vliegtuig naar Sharm el-Sheikh. 'In het begin van de namiddag vertrekken die mensen en dan zijn alle Jetair-reizigers uit Sharm el-Sheikh vertrokken en naar België teruggekeerd', zegt Hans Vanhalemeesch van Jetair.

Thomas Cook heeft niet al zijn klanten uit de badplaats weggehaald. Er blijven nog zowat 60 toeristen achter. Zij komen zoals gepland in de loop van volgende week terug.

Toerisme

Volgens de Egyptische krant Al-Ahram verliest Egypte zo'n 70 procent van de toeristeninkomsten, vooral  door de beslissing van Moskou en Londen. De meeste toeristen die Egypte bezoeken komen uit Rusland. Vorig jaar waren dat er drie miljoen. Uit Groot-Brittannië kwam een miljoen toeristen.

Egypte zegt nog steeds alle opties open te houden over de oorzaak van de ramp. Het land zegt dat het te weinig informatie krijgt van de landen die menen te weten dat het om een bomaanslag gaat.

De autoriteiten in Egypte kijken de beelden van bewakingscamera's van de luchthaven Sharm el-Sheikh na op verdachte situaties. Er wordt bekeken of mensen misschien langs metaaldetectiepoortjes of bewakers zijn geglipt, aldus bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten. Op de videobeelden wordt ook gekeken naar mogelijk verdacht gedrag van politiemensen en personeel van de luchthaven.

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud