Boze Irakezen vallen ambassade VS in Bagdad aan

Boze Irakezen bestormden dinsdag de Amerikaanse ambassade in Bagdad. ©AFP

Met de bestorming uiten de burgers hun woede over Amerikaanse luchtaanvallen van afgelopen weekend. De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt Iran ervan de 'aanval georkestreerd te hebben'.

Bagdad verkeert dinsdag in opperste staat van alarm. Enkele duizenden demonstranten vielen de Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad aan. Ze liepen door controleposten die de toegang tot de streng beveiligde groene zone van Bagdad afschermen, terwijl ze 'dood aan Amerika' zongen.

De demonstranten verbrandden Amerikaanse vlaggen en droegen posters met de oproep de ambassade te sluiten. Toen Iraakse veiligheidstroepen ze wilden tegenhouden, trokken ze beveiligingscamera's van de muur.

De Amerikaanse ambassadeur en het leeuwendeel van zijn personeel zijn in allerijl uit het gebouw geëvacueerd. 'Slechts enkele ambassademedewerkers zijn achtergebleven', meldde het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bombardement

Met de bestorming van de Amerikaanse ambassade uiten de Irakezen hun woede over Amerikaanse luchtaanvallen van afgelopen weekend. Amerikaanse troepen voerden zondag bombardementen uit tegen de sjiitische Kataib Hezbollah-militie in Irak en Syrië. Daarbij kwamen zeker 25 militieleden van Kataib Hezbollah om, 55 anderen raakten gewond.

De aanvallen kwamen kort nadat de Verenigde Staten een onderzoek waren begonnen naar de betrokkenheid van de milities bij een raketaanval op een basis in Irak. Die kostte het leven aan een Amerikaanse burgercontractant en diverse anderen raakten gewond. De Amerikanen beschuldigen de milities van het uitvoeren van de raketaanval, vrijdag, met meer dan dertig projectielen.

Donald Trump

De bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad schoot de Amerikaanse president Donald Trump in het verkeerde keelgat. Hij ziet de hand van Iran in de actie.

'Iran doodde een Amerikaanse contractant en verwondde verschillende andere. We antwoordden krachtig en zullen dat altijd doen. Nu orkestreert Iran een aanval op de Amerikaanse ambassade in Irak', klonk het dinsdagnamiddag op Twitter.

De bewoner van het Witte Huis riep het Iraakse leger ook op de Amerikaanse ambassade te beschermen. 'We hebben die boodschap ook overgemaakt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud