Brand op Iraanse tanker duwt olieprijs hoger

De Iraanse minister van Olie Bijan Namdar Zanganeh. ©AFP

De prijs van een vat Brent-olie veert met zo'n 2 procent op naar 60 dollar.

In de buurt van de Saoedische havenstad Jeddah, in de Rode Zee, was er een explosie op de Iraanse olietanker Sinopa.

Volgens het Iraanse nieuwsagentschap Irna ging het om een 'terroristische aanslag'. Het Iraanse oliebedrijf NIOC, eigenaar van de getroffen tanker, stelt dat het schip werd geraakt door twee raketten. Experts onderzoeken de oorzaak van de ontploffing.

Het schip staat in brand en is zwaar beschadigd. Er vielen geen gewonden en de situatie is onder controle. De olie van de tanker vloeit in zee. 

Spanningen

Het incident deed de olieprijs meteen opveren. Dat komt omdat de spanningen tussen de aartsvijanden Iran en Saoedi-Arabië hoog oplopen sinds een aanval op twee olievelden van de Saoedi's op 14 september.

De aanval veroorzaakte grote schade waardoor de olieproductie met 5,7 miljoen vaten per dag daalde, meer dan 5 procent van de wereldwijde olielevering.

De Houthi-rebellen in Jemen claimden de verantwoordelijkheid voor de aanslag, maar volgens de Amerikanen zat Iran achter de aanval. Ook de Saoedi's gaven Teheran de schuld. Iran, dat de Houthi's steunt in de oorlog in Jemen, ontkent elke betrokkenheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud