Britse ambassadeur kort vastgehouden bij protesten in Iran

Protesten in Teheran nadat het Iraanse leger toegaf per ongeluk een Oekraïense Boeing te hebben neergehaald ©AFP

Demonstranten, voornamelijk studenten, hebben zaterdag in de Iraanse hoofdstad Teheran fel geprotesteerd tegen de regering. De protesten volgen nadat Iran heeft toegegeven het Oekraïense passagiersvliegtuig woensdag te hebben neergehaald.

De demonstranten verzamelden zich zaterdagavond bij de Amirkabir Universiteit om eer te betonen aan de mensen die bij de vliegramp omkwamen. Het eerbetoon sloeg als snel om in een demonstratie tegen de regering. De demonstranten verscheurden onder meer foto's van Qassem Soleimani, de generaal die door een Amerikaanse raket werd gedood in buurland Irak.

Door zijn dood liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran op. Naar schatting tussen de zevenhonderd en duizend mensen namen deel aan de demonstratie. De politie heeft de studenten later op de avond uiteengejaagd, toen zij straten blokkeerden.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is bij de demonstratie de Britse ambassadeur Rob Macaire opgepakt en korte tijd vastgehouden. Volgens het Iraanse persbureau Tasnim zou hij de demonstranten hebben geprovoceerd om ‘radicale actie’ te ondernemen. Raab noemt de arrestatie van de gezant ‘een flagrante schending van het internationaal recht’.

Op Twitter bevestigt Macaire dat hij zaterdagavond werd opgepakt. ‘Ik kan bevestigen dat ik niet heb deelgenomen aan de manifestatie. Ik nam wel deel aan een evenement dat werd aangekondigd als een wake voor de slachtoffers van de tragedie met het vliegtuig van Ukraine International Airlines. Na vijf minuten ben ik vertrokken toen de manifestanten slogan begonnen te scanderen tegen autoriteiten.’

 

De Amerikaanse president Donald Trump liet op Twitter weten dat hij de protesten nauw opvolgt. Hij roept Iran op mensenrechtenorganisaties toe te laten om de protesten te monitoren.

Iran zegt de Boeing 737 van Ukraine International Airlines woensdag per ongeluk te hebben neergehaald. Bij de ramp kwamen 176 mensen om het leven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud