Burgeroorlog gooit Syrië 40 jaar terug in de tijd

Dit Syrische meisje vluchtte met haar gezin naar de archeologische site van Shinshrah. Vluchtelingen richtten er zelf een school en een moskee op. ©REUTERS

Syrië heeft al bijna 144 miljard dollar aan economische en maatschappelijke verliezen geleden als gevolg van de uitzichtloze burgeroorlog. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN).

Het nieuws uit Syrië wordt gedomineerd door berichten over dodelijke gevechten en vluchtelingen. Maar alsof dat niet erg genoeg is, voltrekt zich in het land ook een sociaal-economische ramp die nog vele jaren gevolgen zal hebben voor de geteisterde bevolking.

Door de massale desindustrialisering, bedrijfssluitingen, kapitaalvlucht, plunderingen en beschadigingen is de Syrische economie als ‘uitgehold’, ligt het gezondheidssysteem ‘in puin’ en is het onderwijs aan het ‘wankelen’, zo staat te lezen in het gezamenlijke rapport van het Syrische Centrum voor Beleidsonderzoek in Damascus en de Verenigde Naties.

Eind 2013 was de geraamde economische schade al opgelopen tot 143,8 miljard dollar, of 276 procent van het bruto binnenlands product van Syrië in 2010. Sinds het uitbreken van het conflict hebben 11 miljoen mensen hun belangrijkste inkomstenbron verloren en groeide het leger werklozen aan met 2,67 miljoen mensen, meer dan de helft van de beroepsbevolking.

Zelfs de gezinnen die nog over wat geld beschikken, worden met de dag armer als gevolg van een op hol slaande inflatie. De prijs van dagelijkse huishoudartikelen zoals yoghurt, kaas en eieren is met 360 procent gestegen.

Eind vorig jaar leefden volgens het rapport drie op de vier Syriërs in armoede, en meer dan 10 miljoen in extreme armoede. Waar de inkomens in Syrië voor de burgeroorlog ‘gemiddeld’ waren, zit het land nu bij de groep landen met ‘lage menselijke ontwikkeling’. Het land werd teruggekatapulteerd naar het ontwikkelingsniveau van vier decennia geleden.

‘De frequentie van armoede in Syrië heeft een catastrofaal niveau bereikt nu de meerderheid van de Syriërs tracht de basisbestaansmiddelen te behouden, maar velen daar niet meer in slagen’, luidt het.

Ruim de helft van de Syrische kinderen op schoolgaande leeftijd krijgen geen onderwijs meer. In sommige regio’s, zoals Al-Raqqa en Aleppo, loopt dat op tot meer dan 90 procent. Bijna de helft van alle openbare ziekenhuizen werkt niet meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud