Advertentie
Advertentie

Canada als tweede land bereid om IS aan te vallen in Syrië

IS-terroristen in het Syrische Raqqa. ©REUTERS

Als tweede land na de Verenigde Staten wil Canada ook luchtaanvallen in Syrie uitvoeren tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat. Premier Stephen Harper vroeg dinsdag aan het parlement in Ottawa niet alleen een verlenging met een jaar van de missie in Irak, maar ook de uitbreiding naar Syrië.

Dat wordt juridisch als omstreden beschouwd. Deze stap komt er in een vroege fase van de verkiezingsstrijd: in oktober kiest Canada een nieuw parlement.

'De regering is van oordeel dat het hoofdkwartier van de IS, eigenlijk hun zogenaamde hoofdstad, in Syrië ligt', zei Harper voor het parlement. 'De IS-strijders bewegen zich met hun zware wapens vrij tussen Syrië en Irak, ook om aan onze luchtaanvallen te ontkomen. De uitbreiding van de missie is onvermijdelijk. We zijn van mening dat de IS in Syrië niet langer een veilige thuishaven mag hebben.'

De aanvallen zijn juridisch omstreden, omdat de Verenigde Naties er geen mandaat voor gegeven hebben. De IS is weliswaar ook een tegenstander van de Syrische regering, daarom komen de luchtaanvallen het regime goed gelegen. Syrië blijft echter een soevereine staat en op juridisch vlak betekenen de vluchten een schending van het Syrische luchtruim.

Harper heeft volgens de zender ITV tegen NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gezegd dat Damascus over de missie zal geïnformeerd, maar niet om toelating zal gevraagd worden.

Een aantal islamistische rebellen heeft zich ondertussen in het noordwesten van Syrië met het lokale filiaal van het terreurnetwerk al-Qaida tot een militair bondgenootschap samengesmolten. Daardoor stijgt de invloed van de extremisten in de regio verder en verliezen gematigde groepen aan impact.

Doel van het bondgenootschap is de verovering van Idlib, een door het regime gecontroleerde stad, luidt het in een verklaring. In de omgeving van Idlib kwam het dinsdag tot hevige gevechten met het leger.

In het gebied rond de stad heeft het Noesra Front zijn stellingen ten koste van gematigde groepen duidelijk kunnen versterken. De extremisten leunen ideologisch dichtbij de IS aan, zijn hen echter vijandig gezind. Ze worden ondertussen naast het regime en de IS als de sterkste kracht in de Syrische burgeroorlog beschouwd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud