Canadezen vechten tegen IS

Westerse troepen bestrijden IS met luchtaanvallen. ©AFP

Canadese commando's hebben vorige week in Irak gevochten met strijders van Islamitische Staat (IS). Dat zei commandeur Michael Rouleau maandag in Canada.

Volgens nieuwszender Al Arabiya is het voor zover bekend de eerste keer dat westerse troepen op de grond vechten met strijders van terreurgroep IS (Islamitische Staat).

De Canadese commando's gingen naar de frontlinie in Irak, om daar te spreken met Iraakse leiders. De Canadezen werden echter onder vuur genomen met mortieren. Sluipschutters 'neutraliseerden' vervolgens de IS-strijders die de mortieren afschoten en anderen bij een machinegeweer, aldus Rouleau.

De Canadezen zijn niet in Irak om te vechten met IS, maar om de Iraakse troepen bij te staan en te trainen. Uit zelfverdediging mogen ze wel schieten, zoals vorige week is gebeurd.

Japan

Dinsdag raakte ook bekend dat IS Japan chanteert met de levens van twee gijzelaars. De organisatie dreigde in een video de twee te onthoofden als de Japanse regering niet binnen drie dagen met 200 miljoen dollar (173 miljoen euro) over de brug komt.

Een gemaskerde militant van IS zegt in het filmpje dat de Japanse regering 'het domme besluit heeft genomen om 200 miljoen bij te dragen aan de strijd tegen IS'. De Japanse bevolking heeft nu 72 uur om 'het wijze besluit te nemen de regering onder druk te zetten om 200 miljoen te betalen en zo het leven van burgers te redden'.

IS heeft in Irak en Syrië al vele burgers geëxecuteerd, onder wie buitenlandse hulpverleners en journalisten. Net als eerdere buitenlandse slachtoffers waren de Japanse gijzelaars Haruna Yukawa and Kenji Goto Jogo gehuld in oranje overalls. Vermoedelijk verwijst IS daarmee naar het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay, waar terreurverdachten soortgelijke kleding dragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud