Chef Syrische militaire politie deserteert

Aleppo, op kerstavond. (foto reuters) ©REUTERS

Abdelazziz Jassim al-Shalal, het hoofd van de Syrische militaire politie, deserteert. Hij sluit zich aan bij het verzet tegen de despoot Bashar al-Assad. In de burgeroorlog vielen volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten al 45.000 doden.

Het is niet de eerste keer dat hooggeplaatste officieren het regime van al-Assad de rug toekeren. Eerder sloten onder meer de ambassadeur in Irak en de Syrische eerste minister zich aan bij de 'revolutie'. Ditmaal deserteert de bevelhebber van de Syrische militaire politie.

Luitenant-generaal al-Shalal maakte zijn boodschap bekend in een videoverklaring. 'Ik loop over omdat het leger afwijkt van zijn eerste taak, het beschermen van het land, en veranderd is in een vernielzuchtige moordbende.'

'Het leger heeft steden en dorpen vernietigd en slachtpartijen aangericht onder ongewapende mensen die op de straat kwamen om vrijheid te vragen', zei de voormalige topofficier. 'Lang leve een vrij Syrië.'

Een bron bij de Syrische veiligheidsdienst bevestigde de desertie aan het persagentschap Reuters. 'Shalal is overgelopen, maar hij zou over een maand op pensioen gaan', klonk het. 'Hij loopt enkel over om de held te spelen.'

Dodental loopt op

Voorlopig is het niet duidelijk waar al-Shalal zich bevindt. Volgens de rebellen is hij gevlucht naar Turkije, wat wordt bevestigd door het Turkse persagentschap Anadolu.

Wel duidelijk is dat het dodental van de burgeroorlog blijft oplopen. In 21 maanden kwamen meer dan 45.000 mensen om het leven, zegt de ngo Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Sinds maart 2011 stierven 31.544 burgers, onder wie ook de Syriërs die de wapens hebben opgenomen. Aan de kant van het regime sneuvelden al 11.217 regeringstroepen en 1.511 deserteurs, schat de organisatie met het Verenigd Koninkrijk als uitvalsbasis.

'Je moet er nog 776 andere personen bijtellen die nog niet zijn geïdentificeerd', preciseerde directeur Rami Abdel Rahmane. De duizenden Syriërs die in de gevangenis verdwenen, werden niet meegeteld. Ook voor het aantal gesneuvelden in de rangen van het regime is het grotendeels giswerk.

'De rebellen noch het leger geven exacte cijfers vrij om de moraal van de troepen niet te treffen', weet Abdel Rahmane. Voor de schattingen baseert de ngo zich op een netwerk van militanten ter plaatse en medisch personeel in de militaire en burgerlijke ziekenhuizen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud